Misiune economică organizată de CCIB în Emiratele Arabe Unite

0
1375

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), dr. ing. Costică T. Mustață, și prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, secretar general, au avut o întrevedere cu Excelența Sa Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatrooshi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Emiratelor Arabe Unite (EAU) în România. La întâlnire a participat, de asemenea, Miruna Țuțuianu, consilier economic în cadrul Ambasadei amintite.

În deschiderea întâlnirii, dr. ing. Costică T. Mustață a vorbit despre activitatea CCIB, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu deschidere şi recunoaştere internaţională, precum şi despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, centrată pe dezvoltarea colaborării comercial-economice cu țările din afara spațiului comunitar, inclusiv cu cele din Orientul Mijlociu, cu accent pe EAU.

Președintele CCIB a subliniat că cele două țări oferă oportunități semnificative de cooperare îndeosebi în industria chimică și petrochimică, în domeniul echipamentelor industriale complexe, dar și în educație și cercetare. În acest context, președintele CCIB a apreciat că organizarea, în viitorul apropiat, a unei misiuni economice în EAU oferă cadrul necesar pentru un dialog deschis și pragmatic al oamenilor de afaceri din cele două țări, cale eficientă pentru operaționalizarea unor proiecte de cooperare în beneficiul ambelor părți.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit E.S. Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatrooshi despre relațiile solide construite de CCIB cu parteneri din EAU, în special din Emiratul Sharjah, în care a funcționat primul birou de reprezentare al Camerei bucureștene, dublat de o expoziție permanentă, proiect care s-a bucurat de succes la nivelul ambelor comunități de afaceri.

În opinia ambasadorului Emiratelor Arabe Unite în România, relațiile româno-emirateze, sunt vechi și puternice, însă au încă potențial de amplificare. În acest context, E.S. Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatrooshi a punctat importanța unei mai bune cunoașteri a celor două comunități de business și a exprimat întreaga deschidere în ceea ce privește punerea în aplicare a proiectelor ce vizează dezvoltarea cooperării economice și comerciale bilaterale. Ambasadorul emiratez consideră că „Expoziția Mondială Dubai 2020”, eveniment internațional major al anului viitor, va oferi multiple oportunități mediului de afaceri românesc, inclusiv bucureștean, pentru o mai bună cunoaștere a potențialului economic și a oportunităților de afaceri oferite de EAU.

La 31 august 2019, valoarea totală a schimburilor comerciale ale României cu EAU a fost de 195,8 milioane USD, cu 25% sub nivelul perioadei similare din 2018. Exportul s-a cifrat la 163,5 milioane USD (-15,6%), iar importul la 32,3 milioane USD (-50,5%), soldul fiind de 131,2 milioane USD în favoarea țării noastre.

Biroul de Presă al CCIB

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here