Misiune economica iraniana, in dialog cu conducerea CCIB

0
779

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intalnire cu o delegatie de oameni de afaceri din Republica Islamica Iran condusa de Masoud Khansari, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Mine si Agricultura Teheran (TCCIMA). Evenimentul, onorat de prezenta Excelentei Sale Hamid Moayyer, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Iranului in Romania, a facut parte din programul profesional al misiunii economice organizate de TCCIMA in tara noastra in perioada 29 septembrie – 3 octombrie a.c., la invitatia CCIB.

in deschiderea intalnirii, presedintele Camerei bucurestene a facut o prezentare succinta a CCIB, a rolului si locului acesteia in viata economico-sociala a tarii noastre si a vorbit despre strategia de relatii externe a Camerei, orientata catre spatiile din afara Uniunii Europene, abordate atat prin mijloace clasice, cat si prin deschiderea de birouri de reprezentare, dublate de expozitii permanente. Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat traditia relatiilor comerciale romano-iraniene, indeosebi in domeniul industrial, precum si potentialul de majorare a schimburilor comerciale bilaterale in contextul suspendarii unor masuri restrictive ale Uniunii Europene in cadrul embargoului international impus Iranului, ca urmare a convenirii „Planului Comun si Cuprinzator de Actiune” (JCPOA) intre Grupul E3+3 (Franta, Germania, Marea Britanie, SUA, Rusia, China) si R. I. Iran.

Sper ca Romania sa fie mai activa in relatia cu Iranul pentru ca avem o colaborare istorica, iar romanii au o excelenta reputatie in tara noastra”, a declarat E.S. Hamid Moayyer, subliniind deschiderea Ambasadei pentru a furniza informatii despre piata locala companiilor romanesti si a facilita intrarea acestora pe piata iraniana. La randul sau, presedintele TCCIMA a afirmat: „Romania si Iranul au un potential deosebit, iar camerele de comert au un rol foarte important in sprijinirea firmelor din cele doua tari in vederea valorificarii oportunitatilor de afaceri si investitionale.

in marja evenimentului, la invitatia CCIB, Viorel Ciocoiu. directorul Directiei Investitii Straine din Departamentul Guvernului Romaniei pentru Investitii Straine si Parteneriat Public Privat, a facut o prezentare a mediului investitional din tara noastra, care a fost urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.

in a doua parte a intalnirii, oaspetii iranieni – manageri ai unor companii reprezentative din domeniul industrial (inclusiv din sectorul alimentar), energie, comert si turism – au intrat in dialog cu oameni de afaceri din Bucuresti interesati de piata iraniana.

in finalul intalnirii, multumind celor prezenti pentru participarea la intalnire, presedintele CCIB a declarat: „Evenimentul de astazi este un prim pas pentru reluarea dialogului intre firmele bucurestene si cele iraniene. Ne exprimam convingerea ca misiunea economica CCIB in Iran pe care am convenit-o astazi si pe care dorim sa o organizam in trimestrul I 2016 va oferi noi oportunitati pentru membrii celor doua camere de comert sa valorifice potentialul de cooperare existent.”

Informatii de background

Dupa reducerile semnificative ale schimburile comerciale bilaterale din perioada 2012 – 2014, urmare intrarii in vigoare a sanctiunilor ONU si sustinute de UE la adresa Iranului, in primele 7 luni ale acestui an s-a inregistrat o majorare a acestora cu 57% fata de perioada similara din 2014, atingand 115 milioane USD, cifra apropiata de nivelul intregului an 2014 (117 mil. USD). Exportul romanesc in R. I. Iran detine o pondere de 94% din totalul fluxurilor comerciale bilaterale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here