Ministrul Finantelor sustine ca deficitul bugetar se reduce la 2%

0
780

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, ca deficitul bugetar va scadea la aproximativ 2% in urma reducerii treptate a TVA si a eliminarii supraaccizei la carburanti abia din 2017, fiind o diferenta de 0,5-0,6% din PIB fata de primele estimari ale Guvernului, informeaza Mediafax.

„Cifrele de astazi, in urma discutiilor pe cele doua masuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5-0,6% este reducerea deficitului fata de ce era estimat initial, deci 2% va fi deficitul, deci nu ne vom incadra in acea tinta de 1,2% impactul fiscal”, a declarat Eugen Teodorovici, la finalul discutiilor cu reprezentantii partidelor.

Ministrul de Finante a spus ca impactul bugetar al eliminarii taxei pe constructii speciale este de 1 miliard de lei, in timp ce impactul eliminarii supraaccizei va fi de 2,7 miliarde de lei, fara TVA.

Pe de alta parte, Teodorovici a spus ca PNL a cerut, pe langa TVA de 20% si amanarea eliminarii supraaccizei, si ca Guvernul sa vina trimestrial in Parlament pentru a prezenta tintele bugetare.

„S-a solicitat ca in Parlament sa facem o informare trimestriala din partea Guvernului vizavi de modul in care executia bugetului se realizeaza, pentru a sti exact daca, intr-adevar, tinta de deficit pe care ne-o asumam sa fie respectata”, a spus ministrul.

Reprezentantii partidelor propun, in urma discutiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal sa prevada o o scadere a TVA in trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la inceputul lui 2017.

Eugen Nicolicea (UNPR) a mentionat, la finalul intalnirii de la Palatul Parlamentului, ca au fost propuse mai multe modificari la Codul fiscal, acestea urmand sa se constituie in amendamente la proiect.

„Principalul amendament este acela ca vom avea o scadere a TVA in trepte – prima treapta va fi de 20%, intrararea in vigoare odata cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 si, dupa aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%”, a spus Nicolicea.

Senatorul Haralambie Vochitoiu a precizat, la randul sau, ca in urma consultarilor s-a decis si ca eliminarea supraaccizei la alcool si la carburanti sa fie prorogata pana la 1 ianuarie 2017.

El a adaugat ca toate celelalte masuri prevazute in proiect s-au pastrat.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a precizat ca discutiile tehnice pe marginea modificarilor la Codul fiscal „au avut succes”, iar acum urmeaza dezbaterile politice, insa formatiunea pe care o reprezinta considera ca exista deja un consens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here