Ministrul Economiei ne asigura ca in septembrie va fi singura etapa din acest an de liberalizare a pretului la energie

0
701
energie-electrica-pret-scumpire

energie-electrica-pret-scumpireEliminarea treptata a preturilor reglementate la electricitate va presupune o singura etapa in acest an, prin deschiderea pietei cu 15% in luna septembrie pentru consumatorii industriali, care nu va duce in mod automat la cresterea tarifelor, potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode.

„Vreau sa subliniez, ce am vazut in presa, ca in septembrie s-ar impune liberalizarea cu 15% din piata pentru noncasnici. Daca se va intampla asa, este singura etapa de care s-a vorbit pentru 2012. Ce pot spune foarte clar este ca daca noi dam posibilitatea unui operator sa isi ia 15% de pe piata nereglementata, acest lucru nu inseamna automat cresterea pretului la energie”, a declarat Bode pentru MEDIAFAX.

Potrivit lui Bode, tarifele ar putea chiar sa scada odata cu liberalizarea pietei pentru ca va creste concurenta intre companii.

„Avand in vedere ca (un furnizor de energie – n.r.) poate jongla pe piata intr-un anumit interval, in functie de situatia de pe piata, tarifele pot chiar sa scada. Este gresita abordarea ca liberalizarea cu 50% duce automat la o crestere a tarifului cu 50%. Legea energiei va ajunge in Parlament in cateva zile. Cu siguranta vom discuta despre toate aceste etape, procente, calendar si tot ce implica acest lucru. Urmeaza legea gazelor pe acelasi principiu”, a adaugat Bode.

Un document oficial obtinut de MEDIAFAX releva ca tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmand insa sa elimine incepand cu anul viitor si tariful social care protejeaza inca familiile sarace de facturi ridicate la energia electrica

Ponderea din energia electrica furnizata consumatorilor casnici de pe piata concurentiala va creste la 10% in iulie 2013, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014, la 40% in ianuarie 2015, la 50% in iulie 2015, la 60% in ianuarie 2016, la 70% in iulie 2016, la 80% in ianuarie 2017 si la 90% in iulie 2017. in decembrie 2017 populatia nu va mai primi enrgie la preturi stabilite de ANRE.

In cazul consumatorilor industriali, aceasta pondere va creste intr-un ritm mai rapid, respectiv la 15% in septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 si la 100% din ianuarie 2014.

Consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015.

Categoriile de consumatori considerati vulnerabili si modalitatile de protejare a acestora vor fi stabilite pana la sfarsitul lunii aprilie.

Legea energiei prevede ca pentru sectorul industrial furnizarea de energie la preturi reglementate va fi realizata pana in 31 decembrie 2013, iar pentru populatie pana in 31 decembrie 2017. Dupa aceste date, tarifele reglementate vor fi eliminate.

Tarifele platite de populatie sunt reglementate in prezent de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze piata, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale, iar numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total ), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here