Ministrul Economiei, in dialog cu mediul de afaceri la Business Breakfast-ul organizat de CCIB

0
674

„Prin organizarea evenimentelor Business Breakfast, ne-am propus initierea unui dialog mai putin conventional, dar eficient intre decidenti si comunitatea de afaceri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in deschiderea celui de al treilea eveniment din serie, cu tema „Prioritati si perspective pentru dezvoltarea activitatii industriale in Romania”.

Invitatul special al Business Breakfast-ului organizat marti, 8 iulie a.c., a fost Constantin Nita, ministrul Economiei, care a fost insotit de secretarul de stat Maricel Popa. Oficialii din Ministerul Economiei au discutat cu antreprenorii si managerii prezenti despre: problemele cu care se confrunta industria romaneasca, modalitatile prin care pot fi stimulate investitiile cu capital romanesc in industrie, principala forta motrice a cresterii economice a Romaniei; programele cu finantare europeana ce pot fi accesate de catre firmele romanesti; strategia de eficientizare si privatizare a companiilor la care statul detine pachetul majoritar.

Constantin Nita a subliniat ca o prioritate a mandatului sau o constituie eficientizarea marilor companii cu capital majoritar de stat. „Oltchim va fi rentabil pana la sfarsitul anului ”, a afirmat ministrul Economiei. in ceea ce priveste procesul de privatizare, Constantin Nita a declarat: „cred in privatizarile deschise, transparente, pe bursa, mai ales ca majoritatea fondurilor obtinute in urma vanzarii in acest mod a pachetelor de actiuni apartinand statului raman in companie, pentru retehnologizare si modernizare.”

in ceea ce priveste promovarea ofertei romanesti pe pietele externe, presedintele CCIB a vorbit despre experienta Camerei bucurestene si a sistemului cameral, in general, in ceea ce priveste acordarea de consultanta si sprijin firmelor romanesti interesate sa patrunda de piete cu potential, inclusiv prin birourile de reprezentare deschise pe piete-tinta si prin organizarea de pavilioane nationale la manifestari expozitionale de prestigiu, reafirmand deschiderea sistemului cameral de a prelua o parte dintre atributiile Ministerului din aceasta sfera. in context, Constantin Nita a vorbit despre proiectul de reorganizare a activitatii de comert exterior la nivelul Ministerului, in sensul infiintarii unei structuri in cadrul Departamentului de Comert Exterior, cu rolul de a sprijini companiile autohtone sa deruleze exporturi complexe si sa participe la licitatii internationale pentru obiective industriale si lucrari de infrastructura, dar si in sensul unor modificari in sistemul consilierilor comerciali, in scopul unei mai bune conlucrari cu mediul privat.

„Romania are o problema de competitivitate, generata, printre altele, de costurile ridicate la utilitati, dar si de faptul ca avem o industrie energo-intensiva”, a punctat ministrul Economiei. Referitor la industria energetica, Constantin Nita a subliniat faptul ca tara noastra are o nevoie de un sistem de interconectare cu statele din regiune (Turcia, Republica Moldova), care ar permite Romaniei valorificarea excedentului de energie produsa, tinand seama ca tara noastra are o capacitate instalata de 22.000-23.000 MW si un consum anual de circa 7.500-8.000 MW.

Accesul companiilor romanesti la capitalul necomunitar, identificarea unor masuri pentru stimularea cresterii valorii adaugate a produselor industriale romanesti, schemele de ajutor de stat ce pot fi accesate, politica in domeniul certificatelor verzi, impactul retragerii unor mari investitori de pe piata romaneasca, finantarea realizarii produselor cu ciclu de fabricatie lung, asimilarea rezultatelor cercetarii, ca forma de crestere a competitivitatii companiilor romanesti au fost alte subiecte care au suscitat interesul oamenilor de afaceri prezenti la Business Breakfast-ul organizat de CCIB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here