Ministerul Sanatatii va face 2.766 de angajari din a doua jumatate a lunii august

0
614
spital-pacienti-cass

spital-pacienti-cassMinisterul Sanatatii intentioneaza sa deblocheze, in a doua jumatate a lunii august, 2.766 de posturi din sistemul sanitar, dintre care 507 pentru medici, 1.218 pentru asistenti medicali si 928 pentru personalul auxiliar.

In acest sens, Ministerul Sanatatii (MS) a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern privind ocuparea posturilor vacantate dupa data de 1 ianuarie 2012 de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar si personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unitatile sanitare din reteaua MS si unitatile sanitare al caror management a fost transferat la autoritatile administratiei publice locale.

Din cele 2.766 de posturi care vor fi deblocate la nivel national, 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 asistentilor medicali si 928 personalului auxiliar, printre care infirmieri, ambulantieri si brancardieri, a precizat Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

„Este vorba de posturile care s-au vacantat dupa data de 1 ianuarie 2012, astfel incat ocuparea acestora nu determina un impact financiar suplimentar, deoarece sunt bugetate si cheltuielile de personal aferente sunt prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate”, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Masura va putea fi aplicata in a doua jumatate a lunii august, dupa ce proiectul de act normativ va incheia perioada de dezbatere publica si va fi aprobat de Guvern.

Aceasta masura urmareste diminuarea deficitului de personal deja existent in sistemul sanitar, au precizat reprezentantii MS.

Pe parcursul a trei ani, 21.216 posturi au fost vacantate. in prima jumatate a anului 2012 s-au vacantat 2.766 de posturi, astfel creandu-se un spatiu bugetar care permite ocuparea acestora pentru un segment absolut necesar al categoriilor profesionale care activeaza in unitatile sanitare, a adaugat MS.

in primavara acestui an, Ministerul Sanatatii a mai deblocat 500 de posturi in sistemul sanitar, atat in unitatile din reteaua proprie, cat si in cele care sunt administrate de autoritatile locale. Pentru aceste posturi, concursurile de angajare sunt in curs de desfasurare.

Premierul Victor Ponta declara, in 13 iulie, ca medicii trebuie scosi de sub titulatura de bugetari, notiune care a capatat conotatii negative in ultimii ani, el amintind si comparatia facuta de presedintele suspendat Traian Basescu referitoare la „omul gras si omul slab”, care, in opinia sa, este una de sorginte fascista.

Ponta a aratat ca medicii si sistemul de sanatate in ansamblul sau nu trebuie sa suporte niste constrangeri pe care restul sectorului bugetar le are de infruntat.

„Daca un medic este foarte bun, trebuie sa poti sa-l platesti mai bine. Daca ai nevoie, astazi, de o asistenta sau de o femeie de serviciu, nu poti sa intri pe regulile cu unu la sapte (de angajare-n.r.), ca astazi ai nevoie. Mor oamenii in spital daca nu-l angajezi. Noi am pus o haina rigida pe sanatate unde este vorba de vieti de oameni si unde e vorba de luat decizii imediat”, a apreciat Ponta.

Seful Guvernului a precizat ca spitatele raman institutii publice, dar cadrele medicale trebuie scoase de sub reglementarea rigida aplicata ideii de bugetar. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here