Ministerele Sanatatii, Educatiei si Apararii vor primi mai multi bani in urma rectificarii bugetare

0
733
buget-poza-arhivafotoRO

Ministerele Sanatatii, Apararii, Economiei, Educatiei, Transporturilor, Muncii, Culturii si Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorala Permanenta, vor primi bani in plus la rectificarea bugetara, iar fonduri vor fi taiate printre altele de la Ministerul Finantelor si cel al Mediului.

Astfel, Sanatatea va primi 489 milioane lei, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate – 166 milioane lei, Apararea – 400 milioane lei, Economia – 300 milioane lei, Educatia – 150 milioane lei, Transporturile – 356 milioane lei, Afacerile Interne si Autoritatea Electorala Permanenta – 192 milioane lei, Munca – 42 milioane lei, Cultura – 10 milioane lei.

Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru arieratele autoritatilor locale.

„Ministerul Apararii are prevazute fonduri pentru posibile cheltuieli in perioada urmatoare, acestea urmeaza sa fie angajate si, din acest motiv, le-am trecut in Fondul de rezerva si, pe masura ce sunt angajate, vor fi decontate. Am discutat cu ministrul Apararii in aceasta dimineata si, pana la sfarsitul anului, intentionam ca aceasta crestere de cheltuieli pentru Aparare, intr-o perioada sensibila, importanta, dificila pentru regiune, sa fie de 0,2% din PIB”, a declarat premierul Victor Ponta.

De la Ministerul Finantelor vor fi taiate 750 milioane lei de la capitolul privind actiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi taiate 25 milioane lei, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precizind ca acestea sunt „principalele” institutii de la care vor fi diminuate fonduri si ca asupra bugetului Presedintiei „nu se intervine”.

Veniturile estimate vor creste cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite in crestere cu 1,34 miliarde lei, tinta de deficit bugetar urmand insa sa fie mentinuta la 2,2% din PIB.

„Cheltuielile pentru Aparare sunt deocamdata incluse in deficitul de 2,2 insa pana la sfarsitul anului probabil ca se vor putea materializa si intr-o crestere a deficitului cu aceasta suma, dar la acest moment acordul nostru cu partenerii internationali este mentinerea in aceasta tinta. Tratatul de Stabilitate si Crestere, care include si tinta de deficit la care Romania trebuie sa ajunga in 2015, de 1% structural, 1,4 pe ESA si 1,6-1,7 pe cash, prevede foarte clar ca anumite cheltuieli determinate de circumstante exceptionale nu sunt luate in calculul deficitului structural. Ramane ca in perioada urmatoare Consiliul ministrilor de Finante din UE sa decida ce inseamna «circumstante exceptionale», pentru toate statele, si daca situatia din Ucraina si cheltuielile de aparare determinate de aceasta situatie se incadreaza in prevederile din Tratatul Fiscal, caz in care deficitul poate fi crescut”, a aratat Voinea.

in luna iunie, premierul Ponta anunta ca deficitul bugetar pentru acest an va fi majorat cu suma de 700 de milioane de lei, reprezentand cheltuieli pentru Ministerul Apararii, adaugand ca aceasta situatie a fost negociata de catre ministrul Bugetului, Liviu Voinea cu reprezentantii Comisiei Europene.

Ministrul Voinea a explicat ca rectificarea bugetara este una pozitiva deoarece au fost incasate venituri suplimentare din alte surse fata de estimari, precum 350 milioane lei din taxa claw-back si 700 milioane lei din vanzarea de certificate verzi.

El a sustinut totodata ca nu au fost taiate fonduri de la investitii.

Prima rectificare bugetara va fi aprobata de Guvern intr-o sedinta speciala programata pentru vineri, iar a doua rectificare va fi efectuata spre sfarsitul lunii septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here