Micii producatori agricoli pot vinde in piete, in baza certificatului de producator

0
524
legume-si-fructe

legume-si-fructeMicii producatori pot vinde an continuare produsele in piete, in baza unui certificat de producator valabil, ca si pana acum, iar comertul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea detinerii aparatelor de marcat electronice fiscale, se arata intr-un comunicat al MADR.

 „In ceea ce ai priveste pe micii producatori agricoli care care doresc sa-si valorifice productia in piete, oboare sau targuri, acestia trebuie sa aiba certificat de producator eliberat in baza Hotararii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producator – act normativ in vigoare. Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, certificatul de producator constituie actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, targuri, oboare sau in alte locuri stabilite de consiliile locale”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), referitor la OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, antreprinderile individuale si antreprinderile familiale

Potrivit MADR, micii producatori pot sa vanda an continuare produsele an piete, an baza certificatului de producator valabil, ca si pana acum.

„Referitor la afirmatiile privind obligativitatea detinerii de case de marcat de catre producatorii agricoli care asi vand produsele an piete, targuri, oboare, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, este exceptat de la obligativitatea detinerii aparatelor de marcat electronice fiscale comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali an piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate „, se mai arata an comunicat.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca prin Ordonanta 44/2008 se reglementeaza prin simplificare procedura de anscriere la Registrul Comertului, procedura care pana la data intrarii an vigoare a acestui act normativ era prevazuta de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice an mod independent.

„Ordonanta de Urgenta 44/2008 prevedea o perioada de tranzitie de un an, pentru cei care erau deja autorizati pe baza Legii 300/2004 si doreau continuarea activitatii an aceasta forma”, se mai arata an comunicat.

Federatia Agrostar a cerut recent exceptarea de la prevederile OUG 44/2008 a micilor producatori agricoli, care din 25 aprilie asi vor mai pot vinde produsele decat daca sunt anregistrati la Registrul Comertului.

Potrivit federatiei, efectul imediat al aplicarii OUG 44/2008 este acela ca micul producator agricol nu va mai putea sa asi vanda productia an piete si targuri daca nu este anregistrat la Registrul Comertului ca persoana fizica autorizata, antreprindere individuala sau familiala, determinand astfel micul producator sa asi vanda productia intermediarilor si facilitand astfel profitul usor al acestora si saracirea taranului. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here