Mastile de Protectie: Cum le purtam si sfatul medicilor pentru reutilizare

0
2057

Unul dintre cele mai controversate subiecte in situatia creata de pandemia cu Coronavirus este eficienta si importanta purtarii unei masti. Ar trebui sa purtam masca sau nu? Este eficienta masca din bumbac reutilizabila? Ne putem face singuri acasa o masca daca nu mai gasim in magazine masti chirurgicale?

Ultimele anunturi facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii incurajeaza purtarea unei masti, indiferent de tipul acesteia. Desigur, cele mai recomandate si eficiente in proportie foarte mare sunt acele masti chirurgicale. Insa este din ce in ce mai greu sa mai gasesti stocuri disponibile in farmacii sau magazine online.

Am pregatit acest articol pentru a-ti oferi mai multe informatii despre motivele pentru care ar trebui sa porti masti chirurgicale sau masti din bumbac reutilizabile de la Planteco.

Tipuri de masti si caracteristicile lor

  1. Masti medicale

Mastile medicale pot fi de doua feluri: chirurgicale sau de protectie respiratorii. Cele chirurgicale sunt acele masti mai subtiri care se gasesc de obicei pe culoarea albastra. Cele de protective respiratorii sunt mastile N95 sau masti protectie FFP2. Mastile de tip N95 sunt mai utilizate in America si ajuta la filtrarea a 95% dintre particulele submicronice de clorura de sodiu. În Europa sunt mai folosite cele de tip FFP2, care filtrează cel putin 94% dintre particule. Tocmai de aceea, aceste modele sunt necesare și recomandate pentru personalul medical, mai ales în această perioadă. Diferentele dintre mastile chirurgicale si cele de protectie respiratorii sunt urmatoarele:

  • Masca chirugicala are rolul de a-i proteja pe cei din jur de particulele respiratorii ale persoanei care o poarta. Nu asigura o etansare totala si nu se poata reutiliza. Este recomandat sa fie purtata doar cateva ore, pana in momentul in care se umezeste.
  • Pentru ca tu sa fii protejat de cei din jur si de persoanelele posibil infectate, trebuie sa porti masti protectie FFP2. Un alt avantaj al acestora este faptul ca pot fi reutilizare dupa ce sunt resterilizate prin aburi.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca daca nu poti achizitiona o masca de tip FFP2, renunti la orice fel de masca.

  1. Masti din bumbac sau din polipropilena

Aceste tipuri de masti nu sunt atestate si avizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, insa specialistii recomanda purtarea lor in lipsa celor medicinale. Folosirea mastilor din materiale textile ar putea contribui la controlul pandemiei COVID-19, insa nu garanteaza protectia celor care o poarta sau a celorlalte persoane din jur.

Tot mai multe tari recomanda purtarea mastilor ca masura de preventie, dar si de incetinere a efectului de raspandire rapida a virusului. Insa problema apare atunci cand nu mai gasesti stocuri nici in farmacii, dar nici in magazinele online. Tocmai de aceea, tot mai multe fabrici s-au reprofilat si au inceput sa produca masti din bumbac. Acestea asigura un minim de siguranta, in sensul in care particulele de saliva din stranut sau tusit nu mai sunt raspandite asa de usor.

Poti opta pentru pachetul de masti din bumbac reutilizabile de la Planteco la un pret foarte bun.

  1. Masti confectionate acasa

Fiind ultimele pe lista atunci cand vine vorba de gradul de protectie, totusi poti alege sa iti confectionezi singur o masca. Acestea pot fi realizate dintr-o esarfa sau din bucati de material de la haine pe care nu le mai purtam. Este recomandat sa fie utilizate materiale din bumbac, organice pentru ca acestea au o rezistenta mai mare la bacterii.

Recomandarile facute de OMS in ceea ce priveste purtarea mastilor de protectie

Protejarea de virusul SARS-COV-2 nu se rezuma doar la purtarea unei masti, ci trebuie avute in vedere si respectarea masurilor de igiena si de distantare sociala. De asemenea, este important sa stii cum sa folosesti corect o masca de protectie. Tocmai de aceea, OMS a realizat un mic ghid care presupune:

  • Spalarea pe maini cu apa si sapun sau folosirea unui dezinfectant pe baza de alcool inainte de a ne puna masca.
  • Pozitionarea mastii pe nas si pe gura si mularea acesteia pentru a nu lasa spatii descoperite.
  • Evitarea atingerii mastii.
  • Inlocuirea acesteia atunci cand se umezeste.
  • Masca se scoate din spate, aruncand-o apoi la un gunoi inchis.
  • Spalarea pe maine sau dezinfectare la final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here