Mastercard încheie un parteneriat cu trei companii importante din Europa în vederea securizării ecosistemului open banking

0
1368

 

2 iulie 2020. Mastercard extinde colaborarea cu trei companii importante din domeniul financiar, în vederea implementării Mastercard Open Banking Protect, un serviciu menit să protejeze instituțiile financiare împotriva furnizorilor terți neautorizați.

Aion, DiPocket și Modulr sunt noile companii care utilizează soluția Protect, o componentă-cheie din pachetul Mastercard Open Banking SolutionsTM , lider pe piața de aplicații și servicii destinate susținerii activității și protejării ecosistemului open banking în Europa.

Legislația PSD2 în Europa permite furnizorilor terți să acceseze conturile bancare, cu acordul consumatorului, cu scopul de a furniza noi produse și servicii. Cu toate acestea, instituțiile financiare care dețin acele conturi rămân răspunzătoare, în mod direct, pentru fondurile clienților. Prin urmare, este important ca acestea să verifice cât mai rapid solicitările furnizorilor terți, indiferent dacă au sau nu o relație contractuală cu aceștia, și să dispună, în același timp, de sisteme solide pentru detectarea potențialelor fraude.

Mastercard Open Banking Protect este creat pentru a îmbunătăți abilitatea de identificare a tentativelor de fraudă în open banking și pentru a crește încrederea instituțiilor financiare în furnizorii terți și, respectiv, în solicitările acestora. Soluția oferă două servicii importante:

  • Validarea licenței și a certificatului – verificarea rapidă a certificatului digital și a licenței deținute de furnizori terți în toate registrele relevante.
  • Monitorizarea fraudei – soluțiile Mastercard folosesc informații la nivelul rețelei pentru a identifica trenduri și schimbări în activitățile întreprinse de un furnizor, cu ajutorul unei monitorizări atente a comportamentului, astfel încât cererile potențial frauduloase să fie oprite.

Diversitatea partenerilor anunțați demonstrează, totodată, varietatea de cazuri în care soluția Protect poate fi utilizată – de la o bancă digitală ale cărei servicii utilizează inteligența artificială (Aion) și un furnizor de tehnologie pentru dispozitive pre-paid (DiPocket), până la o companie  care oferă un serviciu alternativ de plăți pentru tranzacții comerciale (Modulr).

Toate aceste companii colaborează cu Mastercard prin intermediul Open Banking Protect pentru a-și spori capacitatea de a identifica acțiuni frauduloase în noul ecosistem și, totodată, pentru a-și proteja mult mai bine afacerea și clienții împortiva furnizorilor terți neautorizați.

Deși ecosistemul open banking se află într-o etapă de dezvoltare puternică, instituțiile financiare, furnizorii terți și clienții continuă să fie preocupați de potențialele fraude și breșele de securitate. Mastercard Open Banking SolutionsTM se bazează pe expertiza noastră în operarea și susținerea sistemelor bancare și a plăților globale astfel încât să asigure securitatea și, implicit, buna funcționare a ecosistemului open banking. Am conceput solutia Protect pentru a oferi siguranță și securitate sporită pentru instituțiile financiare și furnizorii terți care folosesc servicii open banking, inclusiv soluții de verificare a terților și de monitorizare a fraudei. Colaborarea este cheia succesului în construirea unei piețe solide de open banking și suntem încântați că seria extinsă de parteneriate continuă cu Aion, DiPocket și Modulr, acestea contribuind direct la crearea unui sistem cât mai sigur pentru toți actorii din acest domeniu. Acesta reprezintă un pas important pentru întreg ecosistemul și deschide noi oportunități care încurajează adopția open banking pe o scară largă pe întreg teritoriul european ”, declară Jim Wadsworth, SVP, Open Banking, Mastercard.

În misiunea noastră de a elimina ineficiențe ascunse care, în mod tradițional, s-au dovedit a fi costisitoare pentru companiile din Marea Britanie, suntem încântați să lucrăm cu Mastercard pentru a amplifica serviciul nostru de plată eficient, sigur și accesibil, astfel încât clienții noștri să se beneficieze la maxim de serviciile open banking”, adaugă Cyrus Wadia, Payments Strategy Director, Modulr.

Investițiile pentru prevenirea fraudei sunt extrem de importante pentru a ne asigura că protejăm ecosistemul open banking în beneficiul clienților noștri. Prin intermediul Open Banking Protect, reușim să facem acest lucru furnizând un serviciu care presupune un cost redus, este transparent și, mai mult decât atât, este sigur și protejat”, declară Fedele Di Maggio, CEO, DiPocket.

Cercetările derulate recent de Mastercard, în rândul instituțiilor financiare din Europa, arată că principala preocupare a acestora este reprezentată de riscul de fraudă și pierderile[1] în contextul unei piețe dificile unde numeroase autorități de reglementare, 31 de autorități competente naționale și până la 90 de prestatori de servicii de încredere calificați fac din verificarea furnizorilor terți o provocare semnificativă pentru instituțiile financiare[2].

 

###

 

Despre Mastercard

Mastercard, https://www.mastercard.ro, este o companie de tehnologie în industria globală de plăți. Misiunea noastră este să generăm și să dezvoltăm o economie digitală atotcuprinzătoare, care să ofere tranzacții sigure, simple, inteligente și accesibile, în beneficiul tuturor, de pretutindeni. Prin transfer de date sigur și prin rețele impenetrabile, prin parteneriate și cu pasiune, inovațiile și soluțiile noastre le permit persoanelor fizice, instituțiilor financiare, guvernelor și companiilor să își atingă potențialul maxim. Coeficientul nostru de decență (DQ) este pilonul de bază al culturii care ne reprezintă și pe care se sprijină tot ceea ce facem în companie și în afara ei. Conexiunile noastre acoperă peste 210 țări și teritorii, astfel încât construim o lume sustenabilă care le oferă tuturor accesul la posibilități de neprețuit.

 

Despre soluțiile Mastercard Open Banking

 

Protect reprezintă una din cele patru soluții din portofoliul Mastercard Open Banking SolutionsTM, lider pe piață in oferirea de aplicații și servicii pentru a susține, facilita și proteja ecosistemul open banking. Cele patru soluții, create să sprijine atât instituțiile financiare, cât și furnizorii terți în serviciile de open banking oferite, sunt:

  • Open Banking Connect – o conexiune unică, universală, prin funcționalitatea open banking la instituțiile financiare, oferind terților flexibilitate și rapiditate in lansarea pe piață.
  • Open Banking Protect – verificare rapidă a certificatelor digitale si licentelor deținute de furnizori terți, precum și monitorizare a fraudelor și comportamentelor din activitatea terților, pentru a semnala posibile cereri frauduloase în timp real.
  • Open Banking Resolve – un serviciu centralizat de comunicare și soluționare a disputelor intre participantii in ecosistemul open banking, oferind procesului claritate, standardizare și transparență.
  • Open Banking Consulting Services – servicii de consultanta și suport in implementare pentru a sustine instituțiile financiare în definirea și executarea unei strategii de succes în ecosistemul open banking.

 

 

 

 

 

 

[1] 1 Studiul Mastercard „Delivering on the Promises of Open Banking” realizat de Ovum în 2019, pe un eșantion de 40+ instituții financiare din Europa.

 

[2] Mastercard Open Banking Tracker, Q1 2020 https://www.vocalink.com/news-insights/stories/q1-2020-open-banking-tracker/.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here