Mass-media – sursa credibila in furnizarea informatiilor despre coruptie

0
717

Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in calitate de partener al Asociatiei “Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila” –  Agenda 21 anunta finalizarea studiului “Perceptia cetatenilor asupra coruptiei din institutiile publice: cauze, practici, prevenire”, activitate inscrisa in cadrul proiectului “Coruptia ne priveste pe toti”.

Scopul acestui studiu a fost acela de a contribui la masurarea perceptiei cetatenilor asupra fenomenului coruptiei din Romania, de a propune o interpretare a datelor obtinute, din perspectiva eticii si a integritatii functionarilor publici, precum si de a identifica rolul cetatenilor in prevenirea faptelor de coruptie.
Studiul a fost realizat in perioada 28 aprilie – 25 mai 2010, prin ancheta pe baza de interviu, informatiile fiind obtinute din 1200 de chestionare aplicate in cele 5 judete implicate in proiect (Cluj, Dolj, Harghita, Ilfov si Neamt si municipiul Bucuresti – sectorul 6).
Rezultatele studiului au reliefat faptul ca frecventa cu care cetatenii merg la diferite institutii si autoritati publice in vederea rezolvarii unei probleme este destul de scazuta, 50,3% merg mai rar de o data pe an sau niciodata la primarie. in ceea ce priveste gradul de cunoastere a unor cazuri de coruptie, 36,9% dintre respondenti au declarat ca stiu cazuri de coruptie, prin experienta personala sau din presa locala, in timp ce procentul celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru, este de 86,2%. Alte exemple de cazuri de coruptie identificate: tratament discriminatoriu si nepotism (2,52%), achizitii publice si utilizarea nejustificata a banilor publici (2,52%), cazuri de coruptie in care au fost implicati actori locali sau reprezentanti ai administratiei locale si centrale, politicieni (21%)
De asemenea, faptele de coruptie ca darea si luarea de mita, cel mai des prezentate si in mass-media au fost cel mai usor de identificat: 93,6%, respectiv 88,3% dintre cetateni au spus ca le considera fapte de coruptie.
Referitor la sursele de informare cu privire la coruptie, mass-media se afla pe primul loc ca sursa credibila in furnizarea informatiilor despre coruptie, fiind astfel mentionata de 73,54% dintre cetateni.
Studiul va fi disponibil pe website-ul Agentiei, www.anfp.gov.ro, dar si pe website-ul partenerului.

 

 

Presedinte – Secretar de Stat
Andras SZAKAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here