Mamele romance vs. mamele europence

0
684
bebe

bebeMamele aflate in concediu de maternitate vor primi incepand cu 1 iunie o suma mai mica pentru ingrijirea copilului. Practic, indemnizatia va fi mai mica cu 25% si va reprezenta 64% din venitul lunar pe care mama l-a avut inainte.

Plafoanele  minime si maxime de 600 de lei si respectiv 4.000 de lei vor ramane neschimbate, a explicat pentru incont.ro Andreea Vass, consilierul premierului Emil Boc pe probleme economice. Cum stam comparativ cu alte tari europene?In toate tarile din UE, se acorda persoanelor asigurate, concediu si prestatii de maternitate.
 
Cea mai scurta perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului este practicata in Belgia, acesta fiind de 3-6 luni.
 
Unele tari precum Cehia acorda acest concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani. Majoritatea statelor insa acorda ajutor de crestere a copilului pe o perioada de doi ani (Austria, Bulgaria, Franta, Norvegia si Ungaria ).
 
Austria
 
In Austria, orice mama, indiferent ca a muncit sau nu, primeste 14,53 de euro pe zi pana cand copilul implineste 2 ani si jumatate. In cazul gemenilor se acorda inca 50% din valoare.
 
Belgia
 
In aceasta tara, indemnizatia pentru mame se acorda din buget asiguratoriu, doar persoanelor angajate din sistemul public sau privat. 
 
Mamele care au avut un loc de munca cu norma intreaga vor primi ajutorul financiar de la stat doar trei luni, iar cele care au avut un loc de munca cu jumatate de norma vor primi indemnizatia timp de sase luni. Cuantumurile sunt diferentiate tot in functie de intreruperea totala sau partiala a activitatii profesionale:
 
Intrerupere totala: 684,94 euro;
 
Intrerupere partiala intre 342,46 (pentru persoanele cu varsta mai mica de 50 ani) si 580,90 euro (pentru persoanele cu varsta mai mare de 50).
 
Bulgaria
 
Indemnizatia se acorda pe baza contributiva persoanelor care solicita concediu pentru cresterea copilului mic, pana la varsta de 2 ani a copilului, pentru primii trei copii si pana la 6 luni pentru urmatorii copii in cuantum de 240 BGN/luna (aprox. 123 euro).
 
Pentru familiile cu venit mediu brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 350 BGN (aprox. 179 euro), alocatia lunara pentru cresterea copilului se acorda mamelor care nu sunt asigurate si nu primesc prestatii de maternitate doar pana la varsta de 1 an a copilului, in cuantum de 150 BGN indiferent de numarul de copii (aprox. 77 euro), iar pentru copilul cu handicap pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda o prestatie lunara in valoare de 100 BGN (51 euro).
 
Cehia
 
Alocatia parentala se suporta din taxe, printr-un sistem contributiv si se acorda persoanelor care se ocupa de ingrijirea copilului.
 
Este permisa activitatea profesionala a parintelui care primeste aceasta alocatie, daca este asigurata ingrijirea copilului de catre o alta persoana adulta. Se acorda in 3 rate, care sunt fixate in cuantumuri fixe lunare in functie de durata concediului:
 
• Acordarea rapida a alocatiei parentale – imediat dupa plata prestatiei de maternitate sau a unei prestatii echivalente, acordate tatalui, la o rata ridicata (11.400 CZK) (aprox. 425 euro) pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani.
 
• Acordarea standard a alocatiei parentale – imediat dupa plata prestatiei de maternitate sau a unei prestatii echivalente, acordate tatalui, la o rata de 7.600 CZK (aprox. 283 euro) pana la implinirea copilului a varstei de 3 ani;
 
• Acordarea etapizata a a alocatiei parentale – imediat dupa plata prestatiei de maternitate sau a unei prestatii echivalente, acordate tatalui sau chiar de la data nasterii copilului daca nu exista un drept la prestatia de maternitate, la o rata de 7.600 CZK (aprox. 283 euro) pana la implinirea copilului a varstei de 21 de luni sau la o rata redusa de 3.800 CZK (aprox. 142 euro) pana la implinirea copilului a varstei de 4 ani.
 
Ungaria
 
Se acorda persoanelor care au cel putin 180 de zile de asigurare in timpul ultimilor doi ani inainte de nasterea copilului. Copilul trebuie sa locuiasca impreuna cu familia si unul dintre parinti este obligat  sa stea acasa cu copilul.
 
Prestatia se acorda pana cand copilul implineste doi ani si reprezinta 70% din media veniturilor brute zilnice din anul anterior. Maxim 70% din valoarea dubla a salariului minim pe economie respectiv nu e mai mare de 365 de euro.
 
Danemarca
 
Se acorda pana la implinirea copilului a varstei de 9 ani. Se acorda prestatii pentru sarcini multiple. Cuantumul anual este de 7504 DKR (aprox. 1006 euro/anual) pentru fiecare copil. (surs: incont.ro)

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here