CES nu a reusit sa dea niciun fel de aviz pe scrisoarea catre FMI

0
467
ces-romania

ces-romaniaSindicatele si patronatele cer Guvernului redactarea unei noi scrisori catre Fondul Monetar International (FMI), in care sa fie consemnate masurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor si a pensiilor. Plenul Consiliului Economic si Social (CES) nu a reusit sa dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuala, catre FMI.

 

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabila a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronala a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificari.

Astfel, s-a ajuns in situatia in care nu exista o avizare, favorabila sau nefavorabila.

Sedinta plenului CES s-a amanat pentru lunea viitoare.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile de la Bucuresti au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8 la suta din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la suta, a pensiilor cu 15 la suta si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Masurile, anuntate in 6 mai de presedintele Traian Basescu, au fost contestate de sindicalisti.

Dupa doua runde de discutii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni si la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here