Maidanezii pot fi eutanasiati. Camera Deputatilor a adoptat Legea cainilor comunitari. Esti de acord cu aceasta decizie?

0
783
caine-maidanez-viata

caine-maidanez-viataCamera Deputatilor a adoptat, marti, cu 168 de voturi „pentru”, 111 voturi „impotriva” si 14 abtineri, Legea privind cainii comunitari. Legea a fost adoptata dupa mai multe saptamani de amanari. Viceliderul grupului PSD Aura Vasile a propus si de aceasta data retrimiterea proiectului la comisie, insa propunerea a fost respinsa prin vot de catre plen.

Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui act normativ.

Aproximativ o suta de persoane reprezentand organizatii de protectie a animalelor au stat la lojele destinate invitatilor, cei mai multi fiind coordonati de Marius Marinescu.

Mai multe persoane care au asistat la votul final din Camera Deputatilor au izbucnit in plans in momentul in care legea a fost adoptata si au strigat: „Ucigasilor!” sau „Rusine sa va fie!”.

Proiectul privind gestionarea cainilor fara stapan, adoptat marti de deputati, prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi „cipati”.

Potrivit prevederilor adoptate de deputati, consiliile locale vor avea obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

Cainii vor fi tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari.

in situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeza in proiect.

Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local.

in cazul cainilor nerevendicati, se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.

Adoptarea cainilor din adaposturi trebuie sa se faca in anumite conditii, cum ar fi prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, a resurselor materiale necesare pentru intretinere, a acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, precum si achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan.

Proprietarii vor avea obligatia identificarii cainilor prin microcipare sau alt mijloc.

Cainii cu varsta de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Proiectul de lege mai prevede ca, dupa examinarea de catre medicul veterinar, cainii fara stapan grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi si carora nu le pot fi identificati apartinatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare.

Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se vor putea face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here