Mai multe transporturi de deseuri ilegale venite din Europa au fost oprite la granita

0
1082

Autoritatile romane au reusit sa opreasca la granita 16 transporturi de deseuri ilegale din Germania, Austria si Ungaria, care ar fi trebuit sa ajunga la mai multi agenti comerciali din Romania, a declarat, luni, ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, anunta Agerpres.

„E o buna realizare a autoritatilor, pentru ca am reusit sa stopam 16 transporturi, nu din Italia, ci din Germania, Austria si Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriza pentru noi. Au fost 16 transporturi, aproape 300 de tone de deseuri ilegale care s-au incercat sa se introduca in tara, sub codul de deseu verde, deseu valorificabil, dar de fapt, printr-o colaborare foarte buna pe care am solicitat-o intre Garda Nationala de Mediu si autoritatile vamale, transporturile au fost oprite, au fost verificate si s-a vazut ca, de fapt, in acei peleti nu era ceea ce era declarat in hartii”, a spus Palmer, la Digi FM.

Ea a precizat ca aceste transporturi ar fi trebuit sa ajunga la cativa operatori economici romani, insa a refuzat sa ii nominalizeze.

„In diverse zone din tara (ar fi trebuit sa ajunga – n. r.), in sud-est in special, dar cam 40% dintre ele mergeau la un singur operator. Acolo am trimis garda in control, s-a dovedit ca exista ilegalitati si ca era deja un ‘pattern’ de a se proceda asa si am solicitat o ancheta penala”, a sustinut oficialul guvernamental.

Palmer a admis ca este vorba de o afacere ilegala cu ramificatii in Europa.

„Legislatia romaneasca permite importul de deseu, dar strict de deseuri care pot fi valorificabile, adica reciclate. Nu se poate prin legislatia romaneasca sau prin cea europeana importa un deseu care sa fie eliminat, adica depozitat pe groapa de gunoi. Ori, aici, sub pretextul ca este un deseu valorificabil, de fapt se importau deseuri care sa ajunga la groapa de gunoi”, a adaugat ea.

Totodata, ministrul Mediului a mai spus ca in aceste transporturi se aflau inclusiv deseuri periculoase.

„In unele cazuri erau si deseuri periculoase. Nu erau deseuri curate, ci un amestec de deseuri valorificabile, dar si alte tipuri de deseuri. Colegii spuneau ca, atunci cand s-au deschis acele camioane, era un miros intepator absolut irespirabil si va dati seama ca toate aceste lucruri ar fi ajuns pe o groapa de gunoi, iar noi suntem oricum depasiti cu situatia gropilor de gunoi”, a sustinut Cristiana Pasca Palmer.

Ministrul Mediului a adus informatii suplimentare, luni, intr-o conferinta de presa, afirmand ca retinerea celor 16 tiruri cu deseuri a avut loc in perioada 17 – 24 iunie, iar documentele prezentate la vama nu erau conforme cu descoperirea ulterioara a vamesilor.

‘Ma bucur de aceasta actiune, pentru ca am stimulat aceasta actiune si, practic, s-a depistat faptul ca, in aceste tiruri, pe documente figurau deseuri pentru revalorificare, ceea ce nu era adevarat. Era vorba despre deseuri mixte, reziduale si care se duceau catre sase operatori economici din judetele Hunedoara si Ilfov. Majoritatea deseurilor se duceau catre un singur operator, unde s-a si deschis o ancheta penala. Nu va pot spune despre ce companii este vorba, pentru ca ancheta este in curs. Spun ca 40% din totalul acestui transport mergea catre o singura companie. Este pentru prima data cand se descopera astfel de transporturi. Nu pot sa va spun ce s-a intamplat inainte de mandatul meu. stiu ca a fost un subiect legat de niste deseuri din Italia, dar, odata verificata situatia, s-a dovedit ca nu era vorba despre asta. in Romania, nu avem niciun cost pentru depozitarea la groapa, dar acum acest lucru nu mai poate fi evitat, pentru ca, de la 1 ianuarie 2017, va exista un cost de depozitare la groapa. Trebuie sa fim extraordinar de vigilenti si sa controlam foarte bine ceea ce intra la noi in tara. Aceste tiruri au fost capturate in iunie, intre 17 si 24. Cand s-au deschis aceste tiruri, realitatea era alta si contineau un amestec de PET-uri cu deseuri reziduale’, a explicat ministrul Mediului.

Oficialul a sustinut, de asemenea, ca Romania nu trebuie sa devina groapa de gunoi a Europei, iar firmele din domeniu care vor incerca sa eludeze legea vor suporta consecintele.

‘As vrea sa se inteleaga foarte clar pentru operatorii economici ca Romania nu este o tara care poate fi groapa de gunoi a Europei. Acele tiruri au fost intoarse de la granita, iar 13 dintre ele veneau din Germania, restul pana la 16, din Austria si Ungaria. Obiectivul Ministerului Mediului este ca, impreuna cu toti partenerii nostri, sa lasam ‘Let’s Do It Romania!’, sa avem o tara curata, iar acele deseuri sa ajunga acolo unde trebuie. De asemenea, repet, vreau sa se inteleaga ca Romania nu este groapa de gunoi Europei, iar orice firma care incearca sa treaca peste lege, prin tot felul de chichite birocratice, va raspunde’, a subliniat Cristiana Pasca Palmer.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a participat, luni, la conferinta de anuntare a unei noi editii de curatenie nationala ‘Let’s Do It Romania !’. Evenimentul, ajuns in al 7-lea de existenta, va avea loc, in 2016, pe data de 24 septembrie, la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here