MAI MULTA GRIJA PENTRU COPACI, MAI PUTINA POLUARE sau ce-am putea face pentru a trai cu 2 ani mai mult

0
654

Bucurestiul este capitala din Uniunea Europeana cu cel mai poluat aer. Nivelul de poluare este de aproape 4 ori mai mare decat nivelul de siguranta. Specialistii estimeaza ca, daca poluarea ar fi redusa pana la nivelul de siguranta, speranta de viata a bucurestenilor ar creste cu 2 ani!

De aceea, in zilele friguroase de decembrie, pentru a atrage atentia asupra celor de mai sus, o parte dintre copacii de la intrarea Sincai din Parcului Tineretului vor fi imbracati in tricotaje colorate si calduroase. Incepand cu 15 decembrie, ora 11:00, voluntarii organizatiei non-guvernamentale Centrul de Programe si Proiecte pentru Tineret impreuna cu reprezentantii agentiei de publicitate UPvertising vor incerca sa aduca in atentia bucurestenilor problema poluarii si a insuficientei spatiilor verzi din capitala.

In perioada 15-18 decembrie, intre orele 11:00-14:00, voluntarii vor imparti in parcul Tineretului “Micul Indrumar pentru reducerea poluarii sau ce putem face pentru imbunatatirea calitatii aerului pe care il respiram”, care contine cateva date ingrijoratoare cu privire la nivelul poluarii in Bucuresti, precum si exemple de actiuni la indemana pe care cetatenii si autoritatile le pot intreprinde pentru reducerea poluarii.

« Sunt gravida in luna a noua si imi doresc sa imi cresc copilul intr-un oras mai putin poluat, cu spatii verzi suficiente si cu un aer mai curat. M-am decis sa fac ceva inca de acum pentru sanatatea copilului meu, pentru a-i asigura un viitor mai bun. Lui si tuturor bucurestenilor!» declara Irina Stefan, Director Executiv CPPT.  

«Stiam ca Bucurestiul este un oras foarte poluat, iar momentul in care am realizat amploarea poluarii aerului pe care toti il respiram si m-am decis sa fac ceva a fost acela in care am vazut Bucurestiul de la etajul 20 al unui bloc rezidential. O pacla neagra si densa pluteste deasupra intregului oras. M-am simtit ca un fumator de 20 de ani care isi vede radiografia plamanilor. Si m-am speriat! Pentru ca spre deosebire de fumatori, care pot alege sa renunte la fumat, noi nu avem optiunea sa respiram alt aer.» declara Cristina Oncescu, Strategy & Client Service Director UPvertising.

Argumentarea proiectului:

Doar 9,67 mp spatiu verde/locuitor
In Bucuresti exista doar 9,67 mp spatiu verde/ locuitor fata de 26 mp/locuitor ceruti de normele europene si 50 mp/locuitor ceruti de normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

De 10 ori mai putine impuritati cu un copac
O peluza de iarba retine de 3–6 ori mai mult praf decat o suprafata nuda, iar un arbore matur retine de 10 ori mai multe impuritati decat o peluza de marimea proiectiei coroanei acestuia pe sol.

38,2 µg PM2.5/m3 de aer
Bucurestiul este capitala din Uniunea Europeana cu cel mai poluat aer cu 38,2µg PM2.5/m3 de aer in conditiile in care nivelul de siguranta este de 10µg PM2.5/m3 de aer.
PM2.5 = particule din aer cu diametrul mai mic de 2.5 µm ce ajung in plamani si in sange, depunandu-se pe peretii vaselor de sange.

Viata mai scurta cu 2 ani
Daca s-ar reduce nivelul de poluare al aerului din Bucuresti la nivelul de siguranta, speranta de viata a bucurestenilor ar creste cu 2 ani.

Sursa : Studiul Aphekom Improving Knowledge and Communication for Decision Making on Air Pollution and Health in Europe 2008-2011 si raportul “Spatiile verzi – o problema a urbanizarii actuale” de Dumitru Chiriac, Cristina Huma si Mariana Stanciu

Proiect realizat de Centrul de Programe si Proiecte pentru Tineret – CPPT (www.cppt.ro)  impreuna cu UPvertising (www.upvertising.ro)

Mai multe detalii despre proiect pe www.facebook.com/grijapentrucopaci

Contact presa:
Larisa Crunteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here