MAE rus, despre declaratiile lui Basescu: Bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista

0
741
statue-lenin-rusia

statue-lenin-rusiaMAE rus considera, referitor la declaratiile presedintelui Basescu privind trecerea Prutului, ca „astfel de bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfiti ai nazimului este inadmisibila si merita o apreciere adecvata din partea Europei”.

„Este absolut evident ca astfel de bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista”, considera MAE rus, intr-un comunicat referitor la declaratiile sefului statului privind trecerea Prutului.

„in Rusia sunt indignati de recentele afirmatii ale presedintelui Romaniei T. Basescu ca daca «ar fi fost in locul maresalului I. Antonescu la fel ar fi dat ordin soldatilor sa treaca Prutul» pentru a participa la agresiunea Germaniei hitleriste impotriva URSS. O astfel de declaratie, cu atat mai mult lansata in trista zi de comemorare a 70 de ani de la declansarea Marelui Razboi pentru apararea Patriei, in cursul caruia poporul nostru a pierdut 27 milioane de vieti omenesti, nu poate fi explicata nici de circumstante curente de politica interna, nici prin referiri la caracterul provocator al intrebarilor ziaristilor. Este absolut evident ca o astfel de bravada nerusinoasa care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfe ale nazismului este inadmisibila si merita o apreciere adecvata din partea Europei civilizate”, se arata in comunicatul MAE rus.

Ministerul de Externe rus considera ca „nejustificabila” validarea atacului care a costat Uniunea Sovietica 27 de milioane de vieti si spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu despre trecerea Prutului nu se explica prin unele „dintre conditiile politice actuale”, potrivit Ria-Novosti.

Moscova si-a exprimat indignarea fata de declaratiile sefului statului roman, care, in opinia sa, a justificat atacul Germaniei naziste contra URSS, scrie agentia in pagina electronica, citand un comunicat al purtatorului de cuvant al MAE rus, Aleksandr Lukasevici.

Aceasta nu se poate explica „prin anumite conditii politice actuale”, a spus diplomatul.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 22 iunie, la B1 TV , ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost „un act de tradare”, el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala.

Pe de alta parte, presedintele a reamintit, in contextul unei intrebari, ca se implinesc 70 de ani de la „hai sa-i spunem celebra «Soldati romani, va ordon treceti Prutul!»”.

El a spus ca daca ar fi fost in acel moment istoric ar fi dat acelasi ordin. „Da, pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci probabil ca as fi facut-o”, a spus el.

seful statului a numit act de tradare abdicarea Regelui Mihai.

„Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Basescu.

Opiniile sale au starnit critici din partea mai multor reprezentanti ai clasei politice si a mediului academic.

Invitat la o emisiune la 10 TV, miercuri, presedintele a spus ca nu retracteaza ceea ce a afirmat despre Regele Mihai. El a spus ca nu retracteaza ce a spus legat de Regele Mihai, explicandu-si pozitia printr-o paralela intre un sef de stat si un comandant de nava si mentionand ca acestea sunt „meserii” in care nu se abandoneaza echipajul.

De asemenea, Basescu s-a referit la maresalul Ion Antonescu. Astfel, el a declarat ca il acuza fara menajamente pe Ion Antonescu pentru Holocaust, adaugand totodata ca, atunci cand acesta a trecut Prutul , „daca se oprea la Nistru era perfect”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here