Lucruri interesante despre ochii tai

0
1065

Poate ca ochii sunt ferestrele sufletului, insa cat de multe stii despre ei? Sunt imposibil de inlocuit (nu poti inlocui un ochi, nu exista un transplant de acest gen), insa din ce sunt facuti? Iata cateva dintre curiozitati despre ochii tai dezvaluite de catre oftamologul Rebecca Taylor.

  1. Recordul acuitatii vizuale in cazul oamenilor este de 20/10

Asta inseamna ca persoana respectiva a putut vedea de la 6 metri ceea ce un om normal vede de la 3 metri. 2. Diferenta dintre ochiul uman si cel al unei pasari de prada este imensa (din punct de vedere al acuitati vizuale). Ceea ce un soim poate vede de la 6 metri un om vede de la un metru.

  1. Heterocromia irisului

Heterocromia oculara (o persoana care are ochi de culori diferite) este ereditara. Insa daca atunci cand te-ai nascut ochii tai aveau aceeasi culoare, insa mai tarziu ai observat ca unul dintre irisi si-a schimbat culoarea – asta poate fi un semn de boala, ceea ce inseamna ca ar trebui sa mergi la un control oftalmologic. (Iar daca intr-o familie a venit pe lume cu copil cu ochi de culoare diferita, insa in familia respectiva nu a fost nimeni asa ar trebui mers de urgenta la oftalmolog pentru un control de specialitate).

  1. Exista un cuvant care defineste teama de ochi

Si se numeste Ometafobia.

  1. Pe cat de dureroasa este o lovitura in ochi, pe atat de rapida este vindecarea

Unele rani ale ochilor se pot vindeca in 24 pana la 48 de ore. In acelasi timp, durerea imensa pe care o simti atunci cand esti lovit in ochi are o functie importanta – daca locul lovit se infecteaza atunci risti sa iti pierzi vederea. Asa ca in cazul in care te ranesti la ochi, ar trebui sa mergi de urgenta. S-ar putea sa fie nevoie de antibiotice.

  1. Este posibil sa te alegi cu o arsura solara la ochi

Tocmai de aceea este important sa porti ochelari de soare care sa te protejeze impotriva razelor ultraviolete. Arsurile povocate ochilor de soare difera de cele de piele, unde efectele sunt relativ rapide fiind soldate cu dureri, inrosirea pielii si decojirea ei. In cazul ochilor, arsurile nu au loc imediat ci dupa o perioada mai mare de timp; expunerea prelungita la soare va avea ca efect slabirea tesuturilor din jurul ochilor si ar putea fi nevoie de interventie chirurgicala.

  1. Este posibil ca acuitatea vizuala „sa se imbunatateasca” odata cu trecerea anilor

Insa ar putea sa nu fie chiar un lucru bun, pentru ca ar putea indica o problema de sanatate. Spre exemplu, daca aveai la ochi un defect de + 3 (0 inseamna o acuitate vizuala normala,valori cu „+” indica hipermetropie in vreme ce cu „–„ dezvaluie miopia) si brusc iti dai seama ca nu mai ai nevoie de ochelari sa citesti, te-ai putea confrunta cu o boala care afecteaza vederea, precum diabetul si care are ca efect secund declansarea miopiei. De aceea s-a ajuns de la +3 la 0. Ceea ce inseamna ca atunci cand experimentezi schimbari rapide ale acuitatii vizuale, ar trebui sa mergi la doctor pentru un contol.

  1. Cristalinul ochiului este la fel de mare cat o  bomboana M&M

Cristalinul ochilor care se focalizeaza la fel cum o fac lentilele aparatului de fotografiat si se afla in spatele irisului. Are aproape aceeasi marime precum o bomboana M&M.

  1. Dezvoltarea cataractei este ca si cresterea unei alune in M&M

Gandeste-te la ciocolata din bomboanele amintite care incepe sa creasca si sa se intareasca dezvoltand in ea o mica aluna.

  1. Daca ai  acuitate vizuala de 20/20 nu inseamna ca ai o vedere perfecta

Asta este o vedere medie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here