Lucian Anghel, presedintele BVB: Probabil ca lucrurile vor reveni catre directia cea buna, dupa ce se va clarifica situatia Greciei

0
1108

Grecia ingrijoreaza lumea de la turistii care sunt sfatuiti sa-si ia rezerve de bani daca merg aici in vacanta, pana la pietele de capital care asteapta o rezolvare a situatiei.

In acest contex, bursele au reactionat mai mult sau mai putin, in functie de legaturile pe care le au cu capitalul grecesc. Am solicitat o opinie avizata presedintelui Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, care ne-a declarat, in exclusivitate:

“In general, pietele financiare sunt primele care reactioneaza la astfel de turbulente, cum ar fi un posibil 敵rexit Pana acum, piata de capital romaneasca a rezistat mult mai bine decat mari piete europene, iar acest lucru este extrem de pozitiv. Evident ca, in perioada imediat urmatoare, va conta foarte mult care va fi rezultatul referendumului din Grecia, de duminica, iar in functie de acest lucru ar fi posibil sa mai asistam la o perioada de volatilitate.

Dar, sa ne aducem aminte ceea ce s-a intamplat in Cipru cand s-au impus acolo restrictii de retragere de numerar de la banci si de la bancomate (in 2013 n.red.). Atunci, in circa 30 de zile, indicii pietelor de capital au recuperat, practic, tot ceea ce pierdusera in urma problemelor din Cipru. Astfel ca, intr-un mod aproximativ similar, am putea sa speram ca si acum, intr-o anumita perioada de timp, sa fie recuperata pierderea inregistrata pe o serie de indici bursieri internationali, dupa ce se va calma situatia din Grecia. Si spun acest lucru pentru ca, in mod natural, nu exista motive pentru companii care au fost performante in urma cu sa zicem doua-trei luni, sa nu mai fie bune acum, iar pretul actiunilor lor sa fie in scadere cu 4-5-6 la suta. Deci, din punct de vedere fundamental, companiile respective sunt tot solide.

Dar sunt si piete de capital care care nu sunt influentate asa de mult de ceea ce se intampla in Grecia. Si cred ca Romania este o piata stabila. Din punctul meu de vedere, Banca Nationala si-a asigurat masurile necesare pentru stabilitate financiara in Romania.

Deci, cred ca ar trebui sa avem rabdare si sunt convins ca lucrurile probabil vor reveni catre directia cea buna inclusiv pe piata de capital, dupa ce se va clarifica intrucatva ceea ce se va intampla cu Grecia. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here