Lucian ANGHEL, presedintele BVB: “Cultura financiara este, poate, singurul instrument care ne poate impiedica sa luam decizii economice gresite”

0
614

S-a incheiat recent a treia editie a competitiei “BVB Invest Quest”, un concurs de tranzactionari virtuale la Bursa de Valori Bucuresti care este – de fapt – o initiativa educationala pe termen lung, pentru cresterea vizibilitatii pietei de capital si a serviciilor oferite de bursa investitorilor locali.

Competitia vizeaza si formarea unei comunitati puternice de investitori individuali care sa contribuie la dezvoltarea activittaii pe piata de capital din Romania.

Cei peste 800 de participanti care s-au inscris au avut la dispozitie o suma virtuala de 50.000 lei, pe care au putut sa o investeasca in actiuni listate la bursa.

Concurentii au tranzactionat prin intermediul aplicatiei Arena-XT Web, o platforma de tranzactionare dezvoltata de Bursa de Valori Bucuresti, flexibila si usor de utilizat. Platforma de tranzactionare functioneaza pe majoritatea sistemelor de operare si a browserelor, pe PC-uri, tablete si smartphone, participantul avand posibilitatea sa urmareasca toate instructiunile executate sau in curs de executare, prin rapoarte detaliate de ordine, tranzactii si operatiuni de management, la nivelul contului sau.

Patru dintre participantii la concurs au fost recompensati cu premii, in urma inregistrarii celor mai mari randamente la nivelul portofoliului sau al unui singur instrument financiar.

Marele castigator a fost George Daniel Turcu, un tanar specialist IT din Bucuresti, care a avut un randament de 25% la nivelul portofoliului. Drept premiu, el a primit 20.000 de lei (reali, nu vitruali !) si ne-a declarat, in exclusivitate: “Sunt interesat de activitatea bursiera si probabil ca, in viitor, voi investi o parte din banii personali. De aceea, concursul mi s-a parut a fi o buna oportunitate de ma familiariza cu bursa fara sa risc nimic, deoarece au fost bani virtuali”.

Al doilea premiu a revenit lui George Bogdan Anechitei, un tanar economist din Roman, care a avut un randament de 4,2%, performanta pentru care a primit un laptop. El considera ca ar fi putut obtine un rezultat mult mai bun, daca ar fi avut mai multa flexibilitate: “Pe termen lung, poti fi rigid si sa investesti doar intr-o anumita categorie de actiuni, asteptand aparitia unor oportunitati, insa, pe termen scurt – asa cum a fost acest concurs – trebuie sa-ti plasezi investitia in functie de tendintele imediate ale pietei”.

Cu un randament al portofoliului de 3.8%, tanara clujeanca Petrina Natalia Petean a primit un iPAD.

Un premiul special i-a fost acordat lui Adrian Istodor, inginer energetician din Timisoara, pentru cel mai bun randament obtinut la nivel de instrument financiar si a constat intr-o vacanta pentru doua persoane si 2.500 de lei, pentru tranzactionare. El a obtinut, intr-o luna de concurs, un randament de 5,44% pe actiunile unei societati listate la BVB. Adrian Istodor spune ca: “performanta bursiera tine de acumularea si aplicarea cunostintelor de specialitate, dar si de noroc. in primul rand, insa, este nevoie de disciplina si de stapanirea emotiilor de moment, atat in cazul unor castiguri, cat si caz de pierdere. Daca nu ai controlul emotiilor, nu poti avea controlul capitalului”.

Presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Lucian Anghel, ne-a declarat, in exclusivitate: “BVB Invest Quest este unul dintre elementele utilizate de Bursa de Valori Bucuresti pentru cresterea gradului de educatie financiara a populatiei de toate varstele. in total, in cele trei editii de pana acum ale concursului, circa 3.000 de participanti au tranzactionat pe piata de capital, utilizand bani virtuali. Pe de alta parte, in anul scolar trecut, circa 3.500 de elevi de scoala generala si de liceu au studiat o materie optionala legata de piata de capital. Nu in ultimul rand mai este vorba si despre cele peste 70 de evenimente de genul “Ziua portilor deschide la BVB”, organizate pentru studenti. Toate aceste actiuni sunt, practic, niste “seminte” pe care noi le-am “plantat”, ca sa spun asa, astfel incat dobandirea unei culturi financiare in Romania sa determine, pe termen lung, inclusiv crestere economica generala. De fapt, cultura financiara este, poate, singurul instrument care ne poate impiedica sa luam decizii economice gresite, datorita faptului ca vom sti sa evaluam consecintele acelor decizii. De aceea, este necesar ca un numar cat mai mare de romani sa dobandeasca un grad cat mai ridicat de cultura economica si financiara”! (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here