Locuitorii Moscovei stau acasa pana marti din cauza incendiilor

0
583
masca-moscova

masca-moscovaDirectorul serviciilor de sanatate publica din Rusia le-a cerut duminica locuitorilor din Moscova sa nu se prezinte la serviciu pana marti, din cauza incendiilor care continua sa faca ravagii in jurul capitalei si care emana un fum dens, relateaza Financial Times, in editia electronica.

Ghennadi Oniscenko le-a cerut angajatorilor sa ofere personalului zile libere pana cel putin marti, in scopul reducerii numarului persoanelor expuse riscului de a inhala smog pe strazi la minim.

Municipalitatea a anuntat ca a deschis 120 de centre „antismog”, echipate cu aer conditionat. Dar putini locuitori par sa stie de aceste centre, iar multi raman acasa cu ferestrele inchise, in pofida caldurii innabusitoare, in timp ce altele continua sa umple spitalele.

Nivelul poluarii in oras a scazut in cursul zilei de duminica, concentratia de monoxid de carbon fiind de trei ori peste limita acceptabila, fata de sapte ori cu cateva zile inainte.

Dar numarul deceselor in oras din cauza caldurii si a smogului a crescut in ultimele zile, un angajat de la morga afirmand pentru Financial Times ca numarul cadavrelor primite este mai mare decat dublul unei perioada obisnuite, batranii fiind cel mai afectati. Un oficial de la registratura Moscovei a declarat ca rata mortalitatii a crescut in iulie cu 50 la suta.

Un medic care a scris sub acoperirea anonimatului intr-o publicatie electronica sustine ca autoritatile din domeniul sanitar incearca sa acopere decesele provocate de caldura si smog in Moscova, amenintand medicii ca vor fi concediati daca vor diagnostica pacientii cu boli legate de aceste fenomene.

„Nu dam acest diagnostic – nu vrem sa fim concediati. Avem familii de hranit”, scrie medicul pe site, adaugand ca trupurile neinsufletite ale celor care au murit din cauza caldurii si smogului in ultimele zile au fost duse in subsol pentru ca „frigiderele sunt pline”. Acesta sustine ca situatia este similara in spitalele din Moscova. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here