Liga Araba va sparge blocada israeliana impusa Fasiei Gaza "prin orice mijloace"

0
480
liga_araba

liga_arabaMinistrii arabi ai Afacerilor Externe au hotarat miercuri seara, in cadrul unei reuniuni extraordinare, la Cairo, sa „sparga” blocada israeliana impusa Fasiei Gaza „prin toate mijloacele”, a anuntat secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa.

La finalul unei reuniuni de peste cinci ore, Moussa a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca un consiliu ministerial al Ligii a hotarat sa „sparga si sa sfideze blocada israeliana prin orice mijloace”.

Ministrii „au salutat” hotararea egipteana, anuntata marti, privind deschiderea terminalului de la Rafah pe o perioada nedeterminata, a anuntat Moussa.

Aceasta reuniune extraordinara a fost convocata pentru definirea unui raspuns „colectiv” in urma unui atac sangeros al Israelului impotriva unei flotile propalestiniene, pe fondul unor puternice presiuni din partea opiniei publice.

Moussa a declarat ca ministrii au insarcinat grupul arab din cadrul ONU sa „ceara in coordonare cu Turcia o reuniune a Consiliului de Securitate pentru adoptarea unei rezolutii constrangatoare impotriva Israelului, in vederea ridicarii imediate a blocadei asupra (Fasiei) Gaza”.

In rezolutia lor, sefii diplomatiilor arabe au hotarat, totodata, o serie de demersuri pe langa instante judiciare internationale in vederea anchetarii oficialilor israelieni care isi asuma responsabilitatea acestui atac, potrivit secretarului general al Ligii.

Ministrii au reafirmat „angajamentul lor de a respecta rezolutia adoptata la summitul arab din Sert, in martie, anul trecut, care stipuleaza «incetarea oricarui fel de normalizare (a relatiilor) cu Israelul»”, si au amenintat, din nou, cu retragerea initiativei arabe pentru pace, in cazul unui esec al eforturilor de pace.

Adoptata de reuniunea araba de la Beirut, in 2002, aceasta initiativa de origine saudita propune o normalizare totala a relatiilor celor 22 de tari membre ale Ligii Arabe, in schimbul unei retrageri totale a Israelului din teritoriile ocupate in 1967.

Potrivit participantilor, in timpul reuniunii au avut loc dezbateri aprinse intre radicalii arabi, in special Siria, si moderati, ca Egiptul, Iordania si Autoritatea Palestiniana.

Damascul voia o suspendare a negocierilor de „apropiere” intre israelieni si palestinieni, pozitie respinsa de majoritatea tarilor arabe, potrivit unor diplomati.

Moussa a subliniat, insa, ca arabii „nu au sentimentul ca Israelul coopereaza sau ar avea intentia sa coopereze cu eforturile de pace”, o aluzie la negocierile indirecte purtate prin intermediul Statelor Unite.

„Acesta este motivul pentru care ne pregatim sa mergem la Consiliul de Securitate, pentru a prezenta dosarul conflictului israelo-arab in ansamblul sau”, a precizat el. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here