Liderii zonei euro marcheaza 10 ani de la introducerea monedei prin apeluri la austeritate. Care va fi viitorul monedei unice?

0
747
euro

euroLiderii din zona euro au marcat aniversarea a zece ani de la introducerea euro, cea mai ampla preschimbare de moneda din toate timpurile, prin recomandari de austeritate aderesate statelor membre, astfel incat uniunea monetara sa reuseasca sa depaseasca criza datoriilor suverane.

Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, a numit euro „o clara poveste de succes” si a promis ca zona euro va ramane stabila, dar a cerut statelor vulnerabile sa urmeze un curs de austeritate in acest an, sa ia masuri pentru a-si imbunatati competitivitatea si pentru a redobandi increderea pietelor financiare.

„Nu este o criza a euro. Este o criza de datoriilor in unele state din zona euro”, a spus Schaeuble intr-un interviu publicat luni de Bild.Criza care a inceput in Grecia in urma cu doi ani a fortat intre timp Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor financiar si ameninta eforturile Italiei, a treia mare eonomie a zonei euro, de a imprumuta 450 de miliarde de euro in acest an pentru rostogolirea datoriilor.

seful bancii Standard Chartered a declarat unei publicatii din Marea Britanie ca liderii politici nu au oferit inca o solutie demna de luat in seama pentru criza.

„Intram in 2012 cu o perspectiva foarte dificila pentru zona euro, cu o posibilitate tot mai mare pentru iesirea din zona euro a unor membri”, a declarat Peter Sands, director general al bancii publicatiei Sunday Telegraph.

Cancelarul german Angela Merkel a a avertizat ca 2012 va fi mai dificil decat 2011, iar Europa are multe de facut pentru depasirea crizei.

in Italia, presedintele tarii, Giorgio Napolitano, a cerut sacrificii.

„Nimeni nu poate astazi sa se sustraga de la responsabilitatea de a contribui la punerea finantelor Italiei pe o cale sustenabila si de a evita prabusirea tarii. Este greu de redobandit increderea dupa ce am pierdut atat de mult, iar obligatiunile noastre, in pofida unor semne incurajatoare in ultimele zile, raman sub presiune pe pietele financiare”, a spus Napolitano intr-un discurs televizat sambata.

in Franta, presedintele bancii centrale, Christian Noyer, a aparat uniunea monetara, afirmand ca euro poate deveni inca cea mai importanta moneda din lume daca stratele membre reusesc sa introduca o integrare fiscala mai ampla.

„Daca implementam toate deciziile luate la reuniunea de la Bruxelles vom iesi din criza mai puternici”, a scris Noayer intr-un articol pentru Journal du Dimanche.

Liderii UE au convenit, la un summit de urgenta care a avut loc pe 9 decembrie, sa intocmeasca un nou tratat pentru o uniune economica mai puternic integrata. Din cele 27 de state membre, doar Marea Britanie a optat sa nu se alature initiativei.

La 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus in 12 state, dupa ce cu trei ani inainte a fost lansat pe platformele electronice de tranzactionare. in ultimii ani alte cinci state au adoptat moneda europeana.

Lansarea euro in 12 tari a reprezentat „cea mai ampla preschimbare de moneda din toate timpurile”, potrivit Bancii Centrale Europene (BCE).

„In intervalul iulie 1999-ianuarie 2002 a fost tiparit un volum initial de 14,9 miliarde de bancnote, suficient pentru a acoperi suprafata a 15.000 de terenuri de fotbal. Au fost lansate, de asemenea, si aproximativ 52 de miliarde de monede, cu o valoare totala de 15,75 miliarde euro, necesitand 250.000 de tone de metal”, se arata pe site-ul BCE.

Pana la 1 martie 2002 au fost retrase din circulatie in cele 12 tari peste 6 miliarde de bancnote si circa 30 de miliarde de monede.

In primul trimestru al anului trecut, au fost retrase din circulatie 295.553 de bancnote euro contrafacute, insa volumul bancnotelor falsificate este scazut raportat la numarul de bancnote aflate in circulatie, in medie de 13,8 miliarde in primele trei luni din 2011.

Desi falsurile nu reprezinta o problema majora pentru euro, o a doua serie de bancnote, mai dificil de contrafacut, va fi introdusa in urmatorii ani. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here