Liderii "camasilor rosii" din Thailanda anunta incheierea manifestatiilor si se predau

0
510
thailanda-rosie

thailanda-rosieLiderii „camasilor rosii” au anuntat miercuri, in fata a mii de sustinatori, ca urmeaza sa se predea politiei si au cerut incheierea manifestatiilor incepute la mijlocul lunii martie, dupa atacul lansat de armata impotriva taberei lor fortificate.

„Ne oprim acum manifestatiile”, a declarat Nattawut Saikuar, unul dintre principalii lideri ai protestatarilor, adresandu-se mai multor mii de manifestanti stransi in centrul zonei ocupate de ei de la inceputul lunii aprilie.

„Stiu ca este inacceptabil pentru unii dintre voi si ca unii nu vor sa inteleaga acest lucru, dar nu putem sa rezistam”, a adaugat el.

„Ne vom oferi libertatea contra securitatii voastre. Am facut tot ce am putut. Cer tuturor sa se intoarca la casele lor”, a mai spus Nattawut Saikuar.

La putin timp dupa acest anunt, manifestantii au inceput sa paraseasca zona, in timp ce violentele continuau in imprejurimile acesteia, a constatat un jurnalist al AFP.

Nattawut si cel putin alti trei membri ai „camasilor rosii” s-au indreptat atunci catre Biroul Politiei Nationale, unde s-au predat.

Sfarsitul miscarii a fost provocat de atacul armatei, care a patruns in tabara fortificata, miercuri dimineata. Mai multe confruntari cu manifestantii au provocat moartea a cel putin cinci persoane, printre care si un jurnalist italian, impuscat.

„Camasile rosii” si-au lansat miscarea la mijlocul lunii martie, pentru a cere demisia premierului Abhisit Vejjajiva si organizarea de alegeri legislative anticipate.

De atunci, peste 70 de persoane au fost ucise si peste 1.700 ranite.

Un senator thailandez aflat in contact cu liderii „camasilor rosii”, Lertrat Rattanavanich, anuntase anterior ca mai multi „se vor preda la sediul politiei” miercuri dupa-amiaza.

El citase numele lui Jatuporn Prompan, care a fost prezent la pranz pe scena amplasata in centrul „zonei rosii”, unde se aflau in continuare mai multe mii de manifestanti.

Un oficial din cadrul politiei precizase ca a „fost informat ca mai multi lideri urmeaza sa se predea”. „Nu stiu cati vor veni”, a spus Tritos Ronarithivichai, comandantul fortelor speciale ale politiei.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Panitan Wattanayagorn, declarase in cursul diminetii ca mai multi lideri ai manifestantilor „fugisera”, dintre care unul pe motocicleta.

„Este clar ca numerosi lideri ai camasilor rosii au fugit din tabara fortificata. Un martor a declarat ca unul dintre ei, Arisman Pongruangrong, fugise pe o motocicleta”, a afirmat el.

Autoritatile au emis mandate de arestare pe numele principalilor lideri care formeaza conducerea colectiva a acestei miscari. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here