Leul- pe locul al doilea ca depreciere fata de USD

0
833
dolar-euro

dolar-euroDe la inceputul anului si pana in prezent- Forintul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de Dolarul American ; Leul- pe locul al doilea. Alte monede din Europa Centrala si de Est- deprecieri semnificative fata de USD. in schimb, Yenul Japonez, Dolarul Canadian si Peso-ul Mexican s-au apreciat fata de Dolarul American.

 

« De la inceputul anului si pana la sfarsitul saptamanii trecute, Forintul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de Dolarul American, respectiv de 23,36%, urmat de Leu, cu o scadere de 18,16% fata de USD si de Zlotul Polonez, cu 18,02%. Monedele statelor UE non- membre ale Zonei Euro sunt cu mult mai <<labile>> decat Euro in fata monedei americane, aratand inca o data ca ingrijorarea globala privind aceste state o depaseste pe cea privind Zona Euro », a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
La inceputul anului, cotatia pentru Forint era de 188,38 forinti pentru 1 USD, iar la sfarsitul saptamanii trecute aceasta ajunsese la 232.40 forinti pentru 1 USD, marcand deprecierea cu peste 23% a monedei maghiare. Leul a scazut cu peste 18%, respectiv de la 2,9507 Lei pentru 1 USD la inceputul anului la 3,4868 Lei pentru 1 USD, dupa ce a trecut printr-un punct de depreciere istorica fata de moneda americana, de 3,5501. Zlotul Polonez a scazut la randul sau fata de USD cu 18%, iar Coroana Ceha- cu 15,52%. in 2010, Euro s-a depreciat fata de dolarul american cu 15,1%, de la 1,4300 EUR pentru 1 USD la inceputul anului, la 1,2140 EUR vinerea trecuta. « Pietele financiare stiu ca UE va interveni- mai greu sau mai usor- pentru a sustine Euro in cazul in care dezechilibrele deficitelor bugetare se vor accentua. Stabilitatea monedei europene este in pericol, insa, desi unii analisti spun ca desfiintarea Euro nu trebuie exclusa, cred ca, in conditiile care se intrevad in prezent, acesta ar fi un proces cu mult mai complicat si care ar consuma cu mult mai multe resurse decat sustinerea monedei », a precizat Victor Safta.
Rubla si Lira Turceasca raman mai stabile fata de USD, comparativ cu monedele din UE, avand acelasi <<comportament>> fata de moneda europena ca si fata de Euro : Rubla s-a depreciat fata de dolarul american cu 4,5% de la inceputul anului, iar Lira Turceasca a marcat o scadere de 5,47%.
Sunt insa monede care, de la inceputul anului si pana in prezent, s-au apreciat fata de USD : pe un loc fruntas se afla una dintre monedele <<exotice>> pentru investitori – Peso-ul Mexican, care a crescut cu 3% fata de USD. America Latina a depasit impactul negativ al crizei internationale, iar analistii se asteapta la o crestere economica de 4,4% a economiei Mexicului in anul curent. si Dolarul Canadian s-a intarit fata de USD, cu 1,72%, cresterea economica a Canadei din primul trimestru din 2010 corespunzand unei rate anualizate de 6,1%. Yenul Japonez a crescut la randul sau fata de Dolarul American cu 1,39%, in conditiile in care economia nipona a crescut in primul trimestru cu 5% rata anualizata fata de aceeasi perioada a anului trecut. « UE ramane in urma atat ca putere economica a statelor dezvoltate din componenta sa, precum si ca atractivitate a economiilor emergente. Chiar daca din motive diferite, anul curent va fi pentru Uniunea Europeana la fel de problematic ca si cel precedent », arata analistii X-Trade Brokers.
« in ceea ce priveste influentele devalorizarii Leului in raport cu moneda americana, abia acum se poate vorbi de un start justificat al scumpirii carburantilor : in ultimele patru saptamani, Leul a scazut fata de USD cu 7,51%, in timp ce petrolul s-a ieftinit cu doar 5,27% ; evident, daca trendurile se mentin, vom asista la scumpirea accentuata a carburantilor. in acelasi timp, desi suntem o tara membra UE, este foarte posibil ca investitiile in instrumente financiare bazate pe USD sa creasca, stimulate fiind de increderea in moneda americana », a aratat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tari europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs. 
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here