Leul castiga teren pana la maximul ultimului an: Aprecierea monedei nationale atrage atentia speculatorilor

0
681

In acest an Leul s-a apreciat cu 9,5% fata de Dolarul American si cu 4,5% fata de Euro. Intarirea Leului ajuta BNR in lupta impotriva inflatiei, dar dezechilibreaza exportatorii. Leul ar putea intampina pe termen foarte scurt, din perspectiva tehnica, unele dificultati in a depasi nivelul de 4,0375 fata de Euro.

Leul a castigat 2,8% in martie in fata Euro, ducand aprecierea de la inceputul anului la 4,55%. In fata Dolarului American, anul 2011 a adus Leului un salt de 9,5%, performanta net superioara fiind explicabila prin aprecierea monedei europene fata de Dolar. Euro a fost preferat de investitori in asteptarea deciziei de ridicare a ratei de dobanda de referinta de catre Bancii Centrale Europene, care face mai atractive plasamentele in moneda unica, relativ la cele in Dolari. « Tendinta de apreciere a Leului a devenit vizibila de la jumatatea lunii februarie, insa miscarea s-a desfasurat atunci cu pasi mici. Au existat banuieli ale unei interventii discrete din partea BNR, dezmintite de oficiali ai bancii centrale. Saptamana trecuta insa ritmul s-a accelerat puternic. Stabilizarea situatiei din Japonia a dus la o calmare a nervilor si la un apetit in crestere pentru plasamente riscante. Leul a devenit un beneficiar net al acestei atitudini, iar noul acord cu FMI a adus de asemenea incredere», a declarat Victor Safta, directorul general X-Trade Brokers.  

Intarirea Leului ajuta BNR in lupta impotriva inflatiei, iar pretul produselor importate, exprimat in lei, ar fi normal sa scada, cu un decalaj de cel putin cateva saptamani. Pe de alta parte, o serie de produse si servicii din Romania au preturile afisate in Euro, astfel ca intarirea Leului diminueaza fara intarziere preturile acestora. Consumatorii interni au de castigat, la fel ca si cei care au de platit rate la credite in Euro. Evolutia dezavantajeaza insa exportatorii, ale caror venituri, exprimate in moneda nationala, se diminueaza. Livrarile la export au fost un factor important de echilibrare in ultimii doi ani, atenuand o cadere care ar fi fost in alte conditii si mai severa. Luna ianuarie a adus un deficit comercial in scadere cu 60% fata de aceeasi luna din 2010, ritmul de crestere a exporturilor fiind o data si jumatate mai mare fata de cel al importurilor (47,8% fata de 29,4%). Analistii X-Trade Brokers considera ca, din perspectiva tehnica, Leul ar putea intampina pe termen foarte scurt unele dificultati in a depasi nivelul de 4,0375 fata de Euro, dar acest palier ar putea fi totusi depasit intr-un orizont de doua-trei saptamani, in lipsa unor socuri majore. « In functie de conditiile internationale, daca derularea evenimentelor din Japonia, tensiunile din Orientul Mijlociu sau o eventuala intarire a politicii monetare in SUA ar duce la o sporire a aversiunii pentru risc, aceasta ar avea impact negativ si asupra Leului romanesc, impingandu-l din nou inspre palierul 4,20 – 4,25», a aratat Victor Safta.
Desi o ajuta in atingerea obiectivului de inflatie, BNR nu poate privi cu totala detasare ceea ce se intampla in piata, iar riscul unui exces speculativ care sa impinga EURRON sub nivelul de 4,00 nu poate fi ignorat. « Banca Centrala ar putea decide sa se opuna unei aprecieri prea impulsive a Leului, care ar fi periculoasa din mai multe motive. In primul rand, ar putea crea o imagine prea optimista in privinta economiei- care ar fi neconforma cu realitatea- si ar stimula o crestere bazata pe consum neacoperit din productia interna, model nesustenabil pe termen lung. In al doilea rand, ar crea preconditiile unor corectii negative agresive ale Leului, care ar atrage atentia mai mult decat aprecierea anterioara si ar afecta increderea intr-o maniera adversa. BNR ar putea interveni, insa cel mai probabil la cotatii semnificativ mai coborate decat cele de acum. Pentru moment, la niveluri de peste 4 – 4,05, BNR ar putea lasa piata sa se descurce singura», a precizat Victor Safta.

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here