La Summitul European, 25 de tari, printre care si Romania, au adoptat un nou tratat bugetar. Afla ce contine acest tratat!

0
605
steag-ue

steag-ueStatele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor „reguli de aur” privind echilibrul bugetar, a anuntat presedintele UE.

DECLARATIILE PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU DESPRE TRATATUL DE LA BRUXELLES:

S-a stabilit un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere. Statele non-euro participa la intrunirile Zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro

Este un lucru extrem de pozitiv finalizarea, la Consiliu, a negocierilor legate de incheierea „Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara”. A fost succesul acestei reuniuni
A mai ramas de clarificat, la nivel national, modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completa (…) As vrea sa o citesc, sa vedeti unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusa – inca nu avem varianta in limba romana, dar traducerea din engleza este urmatoarea: Regulile mentionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse in legea nationala a partilor contractante cel mai tarziu la un an de la intrarea in vigoare a tratatului, prin prevederi cu forta juridica si caracter permanent, de preferinta constitutional, sau prevederi care prezinta in alt mod garantii ca vor fi respectate si asumate pe tot parcursul proceselor nationale bugetare. Au fost state care au si alt tip de legi, legi de tip constitutional si li s-a dat si aceasta posibilitate. Romania nu are astfel de legi. in afara de Constitutie, toate celelalte legi pot fi modificate cu orice majoritate s-ar instala sau s-ar forma in Parlament. Deci, sistemul legislativ pe care noi il avem nu da garantii de nemodificare decat prin revizuirea Constitutiei

Este foarte important ca Romania are ragazul de a modifica Constitutia pana la sfarsitul anului 2013. Sigur, se poate intampla sa intre in vigoare mai repede. (…) Nu exclud posibilitatea ca 12 state sa ratifice tratatul inainte de 1 ianuarie 2013. Vreau sa cred ca Romania va fi una dintre cele 12 tari

S-a discutat, in trecere, la sfarsit, si problema Greciei. Premierul grec a informat ca sunt avansati din punct de vedere al negocierilor cu sectorul privat pentru anularea a 50% din datorii. Lucrurile se indreapta catre un deznodamant pozitiv, asa cum asteapta toate statele Uniunii Europene, legat de continuarea finantarii Greciei pentru a iesi din zona de risc major

Cehia si Marea Britanie au refuzat sa adere pentru moment la noul pact bugetar

Republica Ceha a refuzat luni seara in cadrul summitului european sa adere pentru moment la noul pact bugetar pe care Europa vrea sa-l incheie cu scopul de a intari disciplina bugetara comuna, a declarat premierul suedez.

„Toate statele si-au manifestat intentia de a adera la pactul bugetar cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe”, a declarat pentru presa Fredrik Reinfelt la finalul summitului european. Marea Britanie isi anuntase deja refuzul de a semna.

Acest pact raspunde cerintei cancelarului german Angela Merkel care l-a propus ca o conditie pentru solidaritatea financiara a Germaniei cu statele in dificultate din zona euro.

Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorita unui compromis la care au ajuns Polonia si Franta cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.

Aceasta problema simbolica, dar foarte sensibila din punct de vedere politic, a constituit un subiect de dispute de cateva saptamani. Varsovia, sustinuta de cateva tari din Europa de Est, insista ca statele care nu utilizeaza inca moneda comuna sa poata participa in continuare la summiturile zonei euro. Parisul refuza ca aceasta prezenta sa devina sistematica. A fost gasita o formula de compromis intre cele doua variante.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata de 12 state l-au ratificat. Dupa Marea Britanie, Cehia a devenit luni seara al doilea stat UE care refuza sa adere.

Statul a invocat „motive constitutionale” si dificultati de a-l ratifica, conform presedintelui francez Nicolas Sarkozy care s-a aratat surprins de aceasta schimbare de atitudine a Cehiei ce in decembrie a sustinut proiectul.

Pactul prevede ca statele semnatare sa mentina bugete echilibrate si un deficit structural care sa nu depaseasca 0,5 la suta din PIB. Fiecare stat va trebui sa instituie un mecanism de corectie care se va declansa automat in caz de deparaj in raport cu acest obiectiv.

in caz de depasire a limitei de 3 la suta din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sanctiuni cvasi-automate.

Tratatul trebuie inclus daca este posibil in constitutiile statelor. Confruntata cu dificultati, Germania a trebuit sa accepte ca anumite tari sa adopte acordul ca un simplu text de lege. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here