Jeffrey Franks este optimist ca Guvernul va implementa masurile asumate

0
659
fmi-franks

fmi-franksSeful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, este optimist ca Guvernul va reusi sa implementeze masurile de reducere a cheltuielilor bugetare asumate cu institutia financiara, spunand ca nu i-a vazut niciodata pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Emil Boc atat de angajati intr-o actiune.

 

„Nu i-am vazut niciodata pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Emil Boc atat de angajati intr-o actiune. Vad cu certitudine un angajament foarte, foarte puternic din partea lor”, a declarat Franks pentru MEDIAFAX, mentionand ca este optimist ca Guvernul va merge mai departe cu programul.

Potrivit reprezentantului FMI, masurile asumate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care scaderea drastica a salariilor, cu 25%, si cu 15% a pensiilor, vor fi suficiente pentru a inchide decalajul care s-a creat la nivel bugetar.

„Vreau sa fiu foarte clar, calculele noastre sugereaza ca daca ei (Guvernul – n.r.) implementeaza ceea ce s-au angajat, va fi suficient pentru a inchide decalajul bugetar creat, dar vor face si un serviciu substantial Romaniei prin reducerea incertitudinilor si vor ajuta la izolarea tarii de socuri venite din regiune”, a spus Franks.

O delegatie din partea institutiilor financiare internationale s-a aflat in perioada 27 aprilie-9 mai la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic convenit in cadrul acordurilor de imprumut extern.

In urma negocierilor, partea romana s-a angajat fata de partenerii externi la masuri de reducere drastica a cheltuielilor bugetare si urmeaza sa reduca fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, sa restranga semnificativ programele si ajutoarele sociale si sa taie masiv subventiile de stat.

Romania are in derulare un program de imprumuturi externe in valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, conditionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizata in principal reducerea deficitului bugetar. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here