Jeffrey Franks discuta la Guvern cu premierul Emil Boc

0
512
fmi-franks

fmi-franksSeful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, se afla la Guvern, pentru discutii cu premierul Emil Boc. Anterior discutiei cu Franks, Boc a avut o intrevedere cu noii ministri ai Finantelor, Muncii si Comunicatiilor, Gheorghe Ialomitianu, Ioan Nelu Botis, respectiv Valerian Vreme, pentru discutii pe teme precum legii salarizarii

 si Ordonanta de Urgenta privind drepturile de autor.sase ministri au fost remaniati, fiind desemnati inlocuitorii acestora, la conducerea ministerelor Finantelor, Economiei, Transporturilor, Muncii, Agriculturii si Comunicatiilor.

Presa straina evoca posibilele consecinte ale remanierii asupra acordului Romaniei cu FMI

Presa internationala relateaza despre remanierea guvernamentala din Romania, o „tara tinuta la perfuzii de FMI”, evocand posibilele consecinte ale acestei masuri asupra acordului Fondul Monetar International.Guvernul nepopular al Romaniei era agitat joi, dupa ce premierul a demis cinci ministri, iar cel al Economiei a afirmat ca vrea de asemenea sa renunte la functie, relateaza agentia Associated Press. Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, cel care a avut un rol-cheie in negocierile cu FMI, a criticat demiterea sa ca fiind motivata politic.

Instabilitatea politica a afectat Romania in ultimul an inaintea alegerilor prezidentiale, castigate de Traian Basescu, noteaza AP, amintind ca Guvernul anterior al lui Emil Boc a cazut anul trecut, ceea ce a dus la suspendarea temporara a acordului cu Fondul Monetar International.

Bloomberg mentioneaza la randul sau ca premierul Boc ii remaniaza pe ministrul de Finante si cel al Economiei, in conditiile in care se confrunta cu o motiune de cenzura dupa cresterea taxelor si reducerea salariilor functionarilor publici, pentru a primi ajutor international.

Boc a anuntat joi o importanta remaniere guvernamentala, incluzand portofoliile Economiei si Finantelor, pe fondul crizei economice persistente, in aceasta tara tinuta la perfuzii de FMI, comenteaza Agentia France-Presse. Noii ministri propusi sunt in mare parte necunoscuti pe scena politica, insa potrivit premierului, aceste masuri vor permite Romaniei sa accelereze cresterea economica.

Analistii se tem insa ca plecarea ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, un independent, va complica negocierile cu FMI pentru eliberarea urmatoarelor transe ale ajutorului crucial de 20 de miliarde de euro acordat de Fond, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precizeaza AFP.

Agentia Reuters scrie ca remanierea guvernamentala este menita sa reduca nemultumirea opiniei publice, in timp ce analistii cred ca aceasta masura nu va pune in pericol acordul cu FMI.

Demiterea lui Vladescu era asteptata de observatori, dupa ce Boc l-a criticat in iulie pentru ca a spus ca Romania ar trebui sa treaca la un sistem progresiv de taxare din 2011, subliniaza Reuters.

Conform premierului, cei sase noi ministri nominalizati sunt parlamentari si au fost alesi pentru expertiza lor profesionala, noteaza agentia China Noua.

Opozitia social-democrata a denuntat insa aceasta remaniere si a afirmat ca va continua sa ceara demisia intregului Cabinet al lui Emil Boc, informeaza postul de radio Voice of Russia. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here