Iulian Hoju: ”Panoul radiant reprezinta un sistem revolutionar de incalzire!”

0
786
iulian-hoju-heatx-bun

iulian-hoju-heatx-bunFie ca este vorba de lipsa combustibilului, fie ca agentul termic isi pierde gradele pe drum, ori faptul ca se tot anunta scaderea subventiilor pentru caldura, asta ca sa nu vorbim de vecinii rau platnici, din cauza carora caloriferele noastre se incapataneaza sa ne indice temperatura de afara,

cel putin 5 luni  dintr-un an – pentru cei mai norocosi dintre noi, care locuiesc in zonele “calde” ale tarii – fiecare dintre noi se confrunta cu o problema ce ne afecteaza confortul fizic si psihic. insa avem vesti bune. Exista o solutie: panourile radiante HEAT X.
In Romania, alternativa sistemului clasic de incalzire este centrala termica. Dumneavoastra veniti cu panouri radiante, si nu veniti de anul acesta sau de anul trecut, ci de niste ani construiti o afacere de succes.

Suntem pe piata de 8 ani cu aceste produse, iar de 2 ani am inceput sa le producem in Romania. in acest moment suntem singurii producatori din Romania. Panoul radiant reprezinta, in fapt, un sistem revolutionar de incalzire…

Ce propuneti dumneavoastra, de fapt?

Noi propunem o solutie de incalzire pe baza de panouri radiante, care sunt dispozitive ce dispun, in interiorul lor, de rezistente pe baza de fibre de carbon si care au un randament de 99% pentru incalzire. Sistemul integral de incalzire pentru un apartament este mai ieftin decat o centrala termica, iar costurile de incalzire sunt si ele mai mici cu 20% fata de costurile pe care le presupune o centrala pe gaze. Panoul HEAT X se alimenteaza de la reteaua electrica, este prevazut cu termostat, ceea ce permite realizarea unui control al temperaturii.

Am inteles ca sistemul se bazeaza pe radiatia generata de razele infrarosii…

Sistemul HEAT X se bazeaza pe radiatia infrarosu, exact pe principiul razelor solare – a nu se confunda cu razele ultraviolete, care nu sunt bune pentru organism. La o temperatura intre 90 si 110°C, atat cat se inregistreaza la suprafata panoului, radiatiile sunt la cea mai buna frecventa: ele incalzesc in primul rand peretii si corpurile solide din camera, care, la randul lor, vor degaja caldura, incalzind aerul din camera, exact asa cum prima data pamantul se incalzeste de la soare, dupa care se incalzeste atmosfera. Undele care se reflecta din peretii incaperii si din corpurile solide asigura o incalzire unitara, mult sporita celei clasice, si mai economica. in acest mod, energia termica se transmite direct (imediat) si fara pierderi.

Si caldura se pastreaza in spatiul respectiv?

Se pastreaza, si inca mai mult timp decat in cazul unei centrale care functioneaza pe convectie, aceasta incalzind doar aerul. Can deschizi geamul, caldura iese afara si ca sa ridici temperatura la un anumit nivel iti trebuie timp. in cazul panourilor radiante, aceeasi temperatura se va mentine pe toti peretii, pe plafon, pe pardoseala. Deschizi, aerisesti 15 minute, iar in 10 minute se ajunge la temperatura initiala datorita peretilor care degaja caldura si care nu se racesc foarte repede.

Romania are o problema cu unele blocuri, care sunt calduroase vara si friguroase iarna. Banuiesc ca v-ati gandit la o solutie pentru a contracara astfel de probleme.

Da, solutia e data de panourile radiante. Trebuie sa se aiba in vedere ca panoul sa nu fie pozitionat in opozitie fata de geam, pentru ca razele se vor reflecta afara.

Daca peretii raman permanent calzi, nu e o problema si pentru oameni, si pentru locuinte ca atare? E ca si cum am tine o mancare permanent la cuptor.

Vorbim de o anumita temperatura, la o limita rezonabila de 20-22-24°C, nu de 100°C la nivelul peretilor. Mai degraba am putea vorbi de avantaje: peretii se usuca, preintampinand astfel aparitia mucegaiurilor; umezeala migreaza din pereti in incapere, avand efectul secundar de pastrare constanta a umiditatii aerului din locuinta. Panourile HEAT X dispun de termostat, care va decupla automat instalatia, atunci cand se atinge temperatura dorita.

Ati amintit faptul ca panoul radiant inseamna mai putin ca investitie si ca si costuri lunare comparativ cu o centrala termica plus caloriferele aferente.

Este adevarat. Sa luam cazul unui apartament cu 2 camere de aproximativ 50mp: investitia va ajunge la 5.500 lei pentru o centrala, pe cand in cazul panourilor radiante suma investita va fi de aproximativ 4.500 lei. Consumul lunar pentru o centrala pe gaz ajunge pana la 300 lei, pe cand in cazul panourilor radiante costurile lunare se inscriu in suma de 220 lei. Calculul costului lunar este facut pentru temperaturi de -15 °C. Pentru 7 luni de functionare pe an – si aici am in vedere zonele cele mai friguroase ale tarii – costurile se ridica la 1.400 lei.

Asadar, poate fi si o solutie pe timp de criza. Nu numai pentru un consumator cu multi bani, pentru parte a societatii care isi poate permite orice tip de incalzire, ci si pentru consumatorul mediu.

Da, panourile radiante HEAT X sunt o solutie foarte buna, chiar si pentru aceasta perioada de criza, cand lichiditatile sunt mai greu de gasit. Asa cum spuneti, este mult mai adaptata posibilitatilor celor mai multe categorii sociale.

Aveti showroom, oamenii pot vedea cum functioneaza?

Avem si showroom-uri, insa as aminti, mai degraba, cele peste 3.000 de apartamente echipate cu astfel de sisteme de incalzire, numar care ne recomanda mult mai bine, mai ales ca a fost realizat foarte greu pentru ca produsul, chiar si dupa 8 ani de zile, este nou.

Care este durata de viata a acestor panouri?

Ele sunt construite pentru 50.000 ore de functionare, ceea ce ar echivala unei perioade de 30 de ani de utilizare la paramentrii medii, deci numai atunci cand e nevoie. Panourile dispun de termostat, ceea ce le permite functionarea rationala, pe de o parte, si independenta, pe de alta parte. Sistemul poate fi legat la priza sau poate fi conectat direct la reteaua electrica, dupa cum se doreste.

Exista probleme speciale legate de intretinere?

intretinerea este foarte facila. Odata montate, panourile HEAT X nu necesita revizii, prin urmare nu genereaza costuri. Ca si instalatia electrica, acestea trebuie inlocuite sau reinnoite o data la 30 de ani.

Ce asteptati de la anul 2012 pentru afacerea dumneavoastra?

Asteptam o extindere cat mai mare si o educare a pietei, astfel incat produsul sa fie bine cunoscut. (Interviu realizat de CLAUDIA DANILIUC)

Str. 13 Decembrie nr 31, Brasov

Tel 0368-441 199/0368-457 140
Fax 0368-457 141

www.heat-x.com
www.panouriradiante.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here