Isarescu sustine o noua intelegere cu FMI si CE pe doi ani

0
620
bnr-noaptea

bnr-noapteaGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus luni economistilor sefi din banci ca suma viitorului acord cu Fondul Monetar International nu este importanta, miza fiind de fapt continuarea reformelor structurale, care ar presupune o intindere

a noii intelegeri pe doi ani.”Guvernatorul a facut cateva referiri la acordul FMI, in linii generale, dar a precizat la un moment dat ca suma viitorului acord nu este importanta, scopul fiind continuarea acordului”, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca Romania poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pana la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.), confirmand informatiile publicate anterior de MEDIAFAX.

Isarescu le-a mai spus economistilor din banci ca, daca li se va solicita opinia, reprezentantii BNR vor pleda pentru o intelegere cu FMI si CE pe doi ani, pentru a depasi ciclul electoral 2012.

seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca este dispus sa negocieze cu autoritatile romane perioada pentru care se va incheia noua intelegere.

Anterior, directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), Peter Harrold, afirmase ca institutia internationala va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord, incheiat impreuna cu FMI si CE, cel mai probabil pe doi ani.

Oficialul BM a precizat ca perioada de doi ani reprezinta propunerea Fondului Monetar International, acest aspect nefiind inca discutat cu autoritatile de la Bucuresti.

La intalnirea de luni de la Clubul BNR au participat peste 30 de economisti din bancile comerciale.

Isarescu a invitat marti la un pranz de discutii presedintii bancilor comerciale, iar joi va avea o intalnire similara cu trezorierii institutiilor de credit.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI – CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here