Isarescu: Rata inflatiei va fi la finele anului in jur de 8%

0
502
isarescu

isarescuGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca potrivit ultimelor evaluari, rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8%, cifra care va fi inscrisa in acordul incheiat de autoritatile romane cu FMI.

 „Ultimele evaluari facute vineri si confirmate azi dimineata cu privire la efectele potentiale pe ansamblu ne arata ca dupa estimarea noastra la sfarsitul anului vom avea o rata a inflatiei undeva de 8%”, a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a mentionat ca, desi nu este ultima proiectie a BNR, cifra a fost transmisa Fondului Monetar International, intrucat reprezinta un criteriu care trebuie indeplinit in cadrul acordului cu institutia financiara internationala.

„Avem o proiectie la nivelul cifrelor in jurul careia va trebui sa ne incadram, pentru ca reprezinta un criteriu”, a aratat Isarescu.

El a adaugat ca spera ca rata inflatiei inregistrata la finele anului sa fie mai mica decat cifra inscrisa in acordul cu FMI.

Guvernatorul BNR a mentionat ca majorarea TVA cu cinci puncte procentuale la 24% ar conduce, daca s-ar transmite integral si la toate preturile, la o crestere de 4,2 puncte procentuale fata de nivelul actual.

„In cosul de consum sunt produse care au o cota de TVA de 9%, articole medicale, carti, servicii hoteliere, deci cam 5% din cos. De asemenea, produse cu TVA zero – sevicii ingrijire medicala, bilete cinema, teatru, cu o pondere de 4%. in consecinta, tot aritmetic, tinand cont de acestea, majorarea cu transmitere integrala, aritmetica, ar fi de 3,9%”, a precizat Isarescu.

El a explicat diferenta intre scenariile de crestere a inflatiei ca urmare a majorarii TVA prin netransmiterea integrala de catre toti agentii economici a cresterii de impozite in preturi, in contextul in care exista un deficit substantial de cerere in Romania.

„Economia este ceva mai complicata. Observam chiar dupa cateva zile ca aceasta transmitere nu s-a realizat. Nu s-a operat pana acum nicio majorare de 5%. Explicatia rezida in existenta unui substantial deficit de cerere in Romania”, a spus Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a mentionat ca aceasta trecere se poate realiza pe o perioada mai indelungata, dar banca centrala ia in considerare si experienta tarilor baltice si a Ungariei, unde trecerea s-a facut la jumatate.

„Toate acestea valideaza ipoteza transmiterii incomplete”, a punctat Isarescu.

Banca centrala a mentinut, miercuri, dobanda de politica monetara la 6,25%, dupa ce Guvernul a anuntat majorarea TVA de la 19% la 24%, si a aratat ca va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA la 24%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here