Ionel Chirita, Asociatia oraselor din Romania: „Am mai mers o data pe mana unui prim-minitru care fusese primar si rezultatele au fost catastrofale”!

0
1181

In sedinta de guvern din 30 ianuarie a fost aprobata – la propunerea viceprim-ministrului Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – Ordonanta de Urgenta “privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum si alte masuri financiare in anul 2013”.

Printre altele, Ordonanta stabileste ca ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale care inregistreaza arierate la data de 31 ianuarie 2013 sunt obligati sa diminueze volumul acestora cu cel putin 85% pana la data de 31 martie 2013. Ordonanta prevede ca unitatile administrativ-teritoriale sa poata contracta, in conditiile legii, de la Ministerul Finantelor Publice, imprumuturi din varsaminte din privatizare, pentru achitarea arieratelor.

Am dorit sa aflam opinia autoritatilor locale cu privire la acest “pachet fiscal” si am stat de vorba cu presedintele executiv al Asociatiei Oraselor din Romania, Ionel Chirita: “O propunere de acest gen, in care sa se gaseasca posibilitatea de a crea resurse pentru plata arieratelor este bine-venita, numai ca este de vazut cum se va face, daca intra total in sarcina unitatilor administrativ-teritoriale, daca este o obligatie sau doar o posibilitate, daca intra in gradul de indatorare sau este exceptata de la gradul de indatorare prevazut de Legea 273, a finantelor publice locale si de Legea 215, a administratiei publice locale…

Eu cred ca trebuia sa ne consultam mai mult in aceasta privinta, insa, ideea propusa de domnul ministru Dragnea este una care, practic, vine sa „miste” ceva si – din acest punct de vedere – Asociatia Oraselor saluta astfel de initiative!

Dar, mai departe, trebuie vazut mecanismul de aplicare, iar acesta cred ca trebuie discutat cu toti, nu trebuie neaparat gandit doar de cateva persoane, pentru ca numai intr-o discutie putem veni cu bunele si cu relele practici din fiecare unitate administrativa, in parte! Sigur, in acest caz beneficiem de experiensa ministrului Dragnea, care a fost atatia ani presedinte de consiliu judetean, dar am mai mers noi o data pe mana unui prim-ministru care fusese primar si rezultatele au fost catastrofale!”(Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here