Actionarii Apple isi vor banii din rezervele de 137 miliarde dolari ale companiei

0
805
Apple-logo

Actionarii Apple fac presiuni pentru a determina compania sa distribuie din rezervele de 137 miliarde de dolari pe care le-a acumulat, sub forma de dividende mai ridicate sau rascumparari de actiuni, nemultumiti de „mentalitatea de depresiune economica” a companiei.

Disputa a culminat cu un proces intentat de fondul Greenlight Capital, care detine 1,3 milioane de actiuni Apple si a actionat compania in justitie. La cotatia actuala, pachetul valoreaza peste 600 milioane de dolari, in timp ce capitalizarea Apple este de aproximativ 440 miliarde de dolari. Procesul intentat la Tribunalul Districtual din Manhattan vizeaza anularea unei propuneri din decembrie a conducerii Apple, care vrea sa elimine din statutul companiei actiunile preferentiale „in alb”. Apple a cerut in luna decembrie actionarilor sa voteze o propunere care ar necesita avizul actionarilor pentru emiterea actiunilor preferentiale, anunta Mediafax.

Miliardarul David Einhorn a aparut la mai multe posturi de televiziune pentru a cere celorlalti actionari sa respinga aceasta propunere si a prezentat un proiect propriu, conform caruia Apple ar redistribui rezervele de numerar catre actionari prin emiterea unei noi categorii de actiuni preferentiale, cu un dividend garantat de 4%.

Apple a luat act de propunerea lui Einhorn, iar Condiliul de Administratie si managementul cauta modalitati de deblocare a rezervelor in favoarea actionarilor, potrivit unui comunicat transmis joi de companie.

Directorii Apple lucreaza impreuna cu experti de la banca Goldman Sachs pentru a determina cea mai buna cale de actiune, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.

„Au o mentalitate de depresiune economica. Cu alte cuvinte, persoanele care au trecut prin traume (…) simt uneori ca nu vor avea niciodata suficienti bani”, a declarat Einhorn la postul de televiziune CNBC. Miliardarul se refera la perioada din anii ’90 cand Apple a fost aproape de faliment inainte de revenirea lui Steve Jobs si revigorarea companiei prin produse ca iPod, iPhone si iPad.

in timp ce multi actionari Apple sunt de acord ca ar trebui sa primeasca mai multi bani, unii considera ca producatorul de electronice ar trebui sa faca acest lucru prin cresterea dividendelor, rascumparari de actiuni sau programarea unui dividend special.

„As vrea sa returneze mai multi bani. Sunt foarte increzator ca dividendul actual pe actiunile comune va fi ridicat semnificativ in urmatorii ani si ca va avea loc o crestere importanta a rascumpararilor de actiuni”, comenteaza Michael Scanlon, analist sef la John Hancock Asset Management, fond de investitii cu active de 3,5 miliarde de dolari.

Einhorn propune Apple sa emita actiuni preferentiale de 50 miliarde de dolari, care sa fie tranzactionate in paralel cu cele comune si finantate din fluxul de numerar operational. Dividendul atasat ar fi de 4%, platit trimestrial, recomanda investitorul intr-o scrisoare catre ceilalti actionari ai Apple.

Interventia agresiva de joi a lui David Einhorn a determinat Apple sa-si nuanteze pozitia fata de actiunile preferentiale, dupa ce a indicat anterior ca nu are vreo intentie in acest sens.

Actiunile Apple au urcat cu 3% in consecinta, insa afiseaza un declin de 33% de la varful atins in luna septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here