IONEL AGRIGOROAEI: LIDERUL DE ACTIVITATE AL PARLAMENTULUI ROMÂNIEI: „CRED CU PUTERE ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN POTENŢIALUL SĂU IMENS”

0
10651

Aţi fost ales, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun parlamentar al României, în semn de recunoaştere a eforturilor dvs. în favoarea ţării noastre şi în serviciul alegătorilor din judeţul Iaşi. Care consideraţi că au fost principalele dvs. realizări în aceşti doi ani, în care aţi fost cel mai activ parlamentar al judeţului din ultimii 25 de ani ?

Fiind un senator al opoziţiei, neavând nici o funcţie cu ajutorul căreia să pot direcţiona fonduri spre judeţul Iaşi, am abordat o altă strategie pentru a aduce beneficii judeţului, colegiului meu şi României. Este cunoscut faptul că ţara noastră şi judeţul Iaşi se confruntă cu problema lipsei locurilor de muncă şi ca atare am încercat să găsesc căi alternative pentru a rezolva, atât cât îmi stă în putere, această situaţie de criză.

La o ţară ca România, cu peste 20 milioane de locuitori, avem numai 4,5 milioane de angajaţi. Dintre aceştia, o treime sunt bugetari. Deci putin peste 3 milioane de angajaţi din mediul privat, finanţează cu greutate peste 10 milioane de români – bugetari, pensionari, asistaţi sociali, etc. Este un raport total nefiresc, contrar oricărui principiu economic, ce nu se regăseşte în nici o ţară europeană. Din acest motiv am considerat ca prioritate absolută abordarea tuturor ambasadorilor străini din România şi prezentarea multiplelor oportunităţi pe care le oferă Iaşiul şi ţara noastră. Nu am reuşit să vorbesc cu toţi cei 86 de ambasadori străini din România, ci „doar” cu 73 dintre Excelenţele Lor. Şi de cel puţin de trei ori cu fiecare. Le-am prezentat mai întâi, în mod insistent, oportunităţile Iaşiului. Atunci când vedeam că structura economică a ţării respective nu era ”compatibilă” cu a judeţului Iaşi, prezentam un alt judeţ din regiunea Moldovei sau din ţara noastră.

În România, nivelul de trai va creşte, numai atunci când vom avea un minim de 7 milioane de angajaţi, din care maxim un milion în sistemul bugetar. Acest lucru ar face ca fiecare angajat al României să susţină cel mult un pensionar sau asistat social şi nu trei, aşa cum este situaţia în prezent. Bineînţeles că, atât în mediul privat. cât şi în cel bugetar, venitul salarial minim ar trebui să fie de cel puţin 400 de euro, iar pensia cea mai mică de 200 de euro pentru a garanta un trai cât de cât decent.

Cred că pentru aceste idei şi acţiuni am fost apreciat ca cel mai eficient parlamentar al României pentru anii 2013 şi 2014. Un alt motiv, la fel de întemeiat, a fost şi lupta permanentă pentru susţinerea investitorului român sau străin, care produce şi creează locuri de muncă în România, în orice domeniu de activitate.

„Am luptat, cât am putut, pentru a susţine toţi producătorii care creează locuri de muncă în România”

Pentru ca România şi românii să aibe un trai mai bun, sunt de părere că instituţiile statului, în special cele ale Ministerului de Finanţe, nu ar trebui să ,,sufoce” producătorii ce au o cifră anuală de afaceri de până într-un milion de euro. Acest lucru se întâmplă peste tot în Europa şi America.

Desigur că nu discut de eliminarea totală a controalelor fiscului. La acele firme unde se constată vizibil o diferenţă foarte mare între taxele achitate către stat şi bunurile mobile sau imobile dobândite de administratori şi patroni se impun controale. Cu alte cuvinte, dacă avem o firmă care plăteşte foarte puţine taxe la stat, dar ştim că patronul sau administratorul au început să îşi cumpere terenuri, maşini, etc, fără susţinere reală, evident că avem de a face cu evaziune sau alte infracţiuni economice. REPERERUL ÎNCEPERII UNUI CONTROL FISCAL NU TREBUIE SĂ FIE CIFRA DE AFACERI CI BUNURILE ACHIZIŢIONATE NEJUSTIFICAT.

La o firmă care are un milion euro cifra de afaceri iar profitul este insignifiant, pentru ce mai pierd timpul organele de control? De ce se consumă resurse umane şi financiare cu asemenea cazuri, când acea firmă nici macar nu are datorii la stat, sau datoriile sale sunt insignifiante?

Dacă se va lăsa libertate mediului privat, ca şi în Occident, iar atenţia şi întreaga forţă a fiscului ar fi îndreptată spre marea evaziune fiscală (cum de altfel s-a întâmplat în ultimul an) bugetul României ar avea numai de câştigat.

„România a avut o politică iresponsabilă după 1990”

Am luptat, cât am putut, prin cele mai multe intervenţii la domnul prim ministru Victor Ponta şi la toţi miniştrii Guvernului, pentru a susţine toţi producătorii care creează locuri de muncă în România, indiferent de naţionalitatea lor.

Am sesizat permanent instituţiile statului privind marea evaziune fiscală la nivelul marilor importatori, care afectează substanţial bugetul de stat, prin neachitarea taxelor la valoarea şi cantitatea reală, ”omorând în faşă” producătorii români şi desfiinţând sute de mii de locuri de muncă datorită concurenţei neloiale.

„Am ştiut că voi avea probleme dacă vreau să schimb ceva în bine în România”

Aţi pus punctul pe I în multe situaţii. Prin astfel de acţiuni loviţi chiar în inima sistemului controlat de interese meschine şi duşmane României. Nu aţi avut probleme?

Bineînţeles că a fost şi este o luptă foarte grea, deoarece în joc sunt interesele de miliarde de euro ale importatorilor evazionişti, care au contribuit la distrugerea economiei României în ultimii 25 de ani. Dar şi interese a aproximativ 500 de funcţionari corupţi ai statului român, care nu doresc să renunţe la obiceiul de a strânge lunar sume imense, sume ce nici măcar nu rămân în România. Sunt sume transferate ilegal în cele mai exotice locaţii din lume. Cei care fac parte din aceste structuri infracţionale sunt pregătiţi în orice moment să dispară. Sunt constienţi că ar putea pierde mult dacă ar ţine banii în ţară. De aceea şi-au asigurat viaţa cu bani în Paradisuri Fiscale, unde se pot retrage în caz de nevoie.

Dar acest preţ al iresponsabilităţii, al confortului unei mâini corupte de funcţionari, este plătit numai de poporul român.

Probabil cei care îmi urmăresc activitatea, înţeleg acum de ce mai am uneori şi probleme. Am ştiut încă din momentul în care am ajuns în Parlament că, dacă voi dori cu adevărat să schimb ceva în bine în ŢARA MEA, atunci voi avea şi unele probleme, create de cei cărora le voi afecta interesele ilegale şi obscure. Am ştiut că vor încerca să mă compromită cu fapte nereale, dar bine orchestrate printr-o anumită parte a presei, sau instituţii care nu au timp să analizeze o anumită complexitate a activităţii mele.

Instituţiile statului român s-au întărit enorm în ultimii 4 ani şi la toate aspectele sesizate de mine au fost acţiuni finalizate cu rezultate remarcabile, care au adus bugetului statului sute de milioane de euro în plus şi au stopat prin implicarea lor fermă alte pierderi de miliarde de euro.  Astfel a apărut perspectiva reală, de a se crea în viitor cât mai multe locuri de muncă.

„Am putea intra în două luni în Schengen”

Recunosc implicarea şi mulţumesc pe această cale instituţiilor româneşti care au dat dovadă de devotament, patriotism şi profesionalism. Dar nu pot să nu recunosc şi rolul esenţial al ambasadorilor celor mai reprezentative state. Aceştia mi-au acordat susţinere în interesul general al României şi al Europei. Din păcate însă, mai sunt mulţi care nu conştientizează faptul că noi, intrând în UE, am beneficiat şi de avantaje. Însă pentru a ajunge la un nivel de trai corespunzător, trebuie să ne promovăm propria producţie, care avantajează şi România dar şi Europa.

Dacă continuăm să închidem ochii la evaziunea din vămile Giurgiu, Ilfov şi portul Constanţa, va fi afectată nu numai România, ci toată Europa. E o problemă pentru tot spaţiul UE, care e afectat de concurenţa neloiala făcută de grupurile de interese din spaţiul extracomunitar. Marea evaziune fiscală pereclitează locurile de muncă şi aduce prejudicii bugetului României şi al UE (la care suntem contribuitori şi beneficiari în acelaşi timp). Acest aspect trebuie să-l conştientizeze toţi. Că avem o singură direcţie. Dacă suntem în UE şi dacă vrem bunăstare în România, atunci trebuie să luptăm pentru interesul nostru Naţional şi European în aceeaşi măsură. Dacă facem aşa intrarea în spaţiul Schengen ar putea avea loc în maxim două luni.

Desigur că activitatea mea nu s-a redus doar la problematica Marii Evaziuni Fiscale. Am fost investit cu încrederea celor din colegiul meu din Iaşi şi am o datorie mare faţă de judeţul meu. De aceea, uneori chiar cu riscul de a-i enerva pe miniştri şi chiar premier, am insistat mult pentru drumurile, şcolile, grădiniţele şi multe alte obiective extrem de importante pentru mine şi pentru oamenii din judeţul Iaşi.

O altă problematică, extrem de importantă pentru mine, mai ales că mă simt cu inima şi cu sufletul aproape de Republica Moldova, sunt relaţiile cu fraţii noştri de peste Prut. Din poziţia de secretar al comisiei comune a Parlamentului României şi a Republicii Moldova pentru integrare Europeană am avut o activitate extrem de intensă, cu rezultatele care s-au văzut. Republica Moldova a evitat criza pe care o vedem în Ucraina. Acest fapt a fost recunoscut de forurile europene şi cele NATO. Prin activitatea noastră am reuşit să susţinem Republica Moldova şi să păstrăm echilibru în zonă. Este una din misiunile faţă de care cred că m-am achitat onorabil.

Aş mai menţiona şi vizitele constante în cadrul delegaţiilor europene, trimise cu misiune în întreaga lume. Cea mai recentă a fost în Africa, unde am putut prezenta potenţialul României. Am dus vinurile româneşti de la Cotnari în Zimbabwe dar şi expertiza noastră în domeniul energetic. În urma acestei vizite au fost deja semnate contracte pentru România. Am demonstrat prin prezenţa mea constantă că Europa nu e întreagă fără România şi că noi trebuie să fim acolo ca reprezentanţi ai Europei, cu mândrie naţională. Este aceasta o reuşită de care sunt mândru.

„Am realizat multe pentru Iaşi şi aş fi putut să fac şi mai mult fără obstrucţia unor aleşi locali „

Aţi reuşit să aduceţi la Iaşi, în acest an, o adevărată pleiadă de ambasadori şi personalităţi politice. Aţi înscris oraşul în programul diplomatic ”Descoperă România” şi aţi văzut împlinit un proiect drag inimii dvs:  aeroportul internaţional Iaşi. Ce alte proiecte ati mai dus la bun sfarsit?

Referitor la înscrierea Iaşiului în programul diplomatic ”Descoperă România”, sunt mândru şi bucuros că am iniţiat acest demers . Într-adevăr, după promovarea Iaşiului în faţa întregului corpul diplomatic străin, prezenţa ambasadorilor la Iaşi a înregistrat, în ultimul an, cea mai mare intensitate din ultimele două decenii. Puteau fi rezultate şi mai bune dacă autorităţile locale acceptau o colaborare mai bună cu mine. Vă rog să vă imaginaţi următoarea situaţie, care de altfel este şi reală. Petreci zeci de ore cu un ambasador în care te chinui efectiv să îi aduci zeci de argumente şi dovezi că judeţul tău este una din cele mai mari oportunităţi investiţionale. Reuşeşti să obţii acordul unei vizite şi îl aduci la Iaşi. Aici însă eşti pus în faţa unei situaţii extrem de neplăcute, când, din cauza unor orgolii mici, unii reprezentanţi ai administraţiei locale se comportă de parcă nu ar dori prezenţa Excelenţei Sale. Trebuie să fim conştienţi că, întreaga muncă de convingere a unui ambasador poate fi distrusă de asemenea comportamente. Iar de suferit are doar Iaşul şi locuitorii lui.

Probabil că acest aspect se datorează şi faptului că nu înţeleg că, obligaţia lor ca aleşi este să colaboreze şi cu reprezentanţii opoziţiei. Pot înţelege lupta dintre partidele politice. Dar ce nu pot înţelege este refuzul oricărei colaborări atunci cînd vorbim de interesul local sau naţional. Pentru mine, cele două din urmă sunt cu mult mai importante şi primează în faţa oricărui interes de partid.

Şi dacă tot vorbim de ambasadori şi investiţii pentru Iaşi ţin să fac câteva prezări legate de unul din cele mai importante obiective ale judeţului şi întregii Moldove: Aeroportul Internaţional. Încă din luna ianuarie 2013, am propus ca suma de 50 milioane euro, rămasă din mandatul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, domnul Constantin Simirad, să fie folosită pentru finalizarea Aeroportului Internaţional Iaşi. Fapt ce s-a şi materializat. Cred însă ca rolul esenţial în realizarea aeroportului l-au avut domnii Relu Fenechiu şi Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

„CRED CU PUTERE ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN POTENŢIALUL SĂU IMENS”

Aţi fost numit preşedinte al organizaţiei pentru diaspora a Partidului Poporului Dan Diaconescu şi de la 1 octombrie 2014 aţi intrat în funcţie. Ce intenţionaţi să faceţi pentru cei 12 milioane de români din afara graniţelor? Cum îi puteţi ajuta, ca să repetaţi succesul de la Iaşi, unde aţi reuşit să fiţi cel mai activ parlamentar al judeţului din ultimii 25 de ani?

Am participat la două întâlniri extrem de importante în care mi s-au prezentat date şi studii concrete de către reprezentanţi ai elitei economice mondiale care caracterizau România ca fiind cea mai mare oportunitate investiţională din Europa pentru următorii 20 de ani. La acele întâlniri am ridicat problema atacurilor nedrepte la adresa românilor. Răspunsul sec şi direct pe care l-am primit de la personalităţile lumii economice mondiale?… Tocmai de aceea! – România ca ţară, este atacată de către grupuri ostile pentru a îndepărta investitorii sau pentru a obţine avantaje mult mai mari. Suntem forţaţi astfel să punem la dispoziţia anumitor grupuri de interese zăcăminte naturale, oportunităţi de afaceri, forţă de muncă, etc, cât mai ieftin posibil.

Românii din diaspora, foarte muncitori, buni specialişti, extrem de flexibili şi adaptabili, cad şi ei victimă unei asemenea politici dusă împotriva României. Pentru a tempera şi chiar reduce pretenţiile salariale ale românilor se foloseşte o tactică mârşavă. Se face mare tam-tam şi se exacerbează faptele infracţionale a câtorva indivizi ce în fapt nu au de a face cu românul cinstit şi apoi se aruncă vina pe toţi conaţionalii noştri ce muncesc în străinătate. Astfel se generează în mod conştient o stare tensionată şi o imagine greşită. Vă daţi seama că în asemenea condiţii românii îşi găsesc mai greu de muncă şi aşa ajung să accepte salarii cu mult mai mici. Aceste aspecte le-am spus în mod public în repetate rânduri. În numai două luni am simţit o scădere semnificativă a atacurilor împotriva României şi a românilor.

Noi românii, am reacţionat întotdeauna cu discernământ şi mare responsabilitate şi o vom face şi pe viitor. Dar în acelaşi timp, nu vom mai accepta atacuri nedrepte.

Vă asigur că voi monitoriza în continuare cu maximă atenţie atacurile nedrepte împotriva românilor din toată lumea. Voi atrage atenţia Ministerului de Externe şi celorlalte instituţii abilitate ori de câte ori va fi nevoie şi voi cere aplicarea tuturor măsurilor de contracarare şi înăbuşire a atacurilor. În prezent lucrăm la un proiect de promovare a valorilor României şi ale românilor, în limba engleză, spaniolă şi italiană. Vom face cunoscut întregii lumi, prin argumente clare şi corecte, atuurile României, atuuri care o fac CEA MAI MARE OPORTUNITATE INVESTIŢIONALĂ DIN EUROPA. DIN FERICIRE, ROMÂNIA ARE DE O SUTĂ DE ORI MAI MULTE OPORTUNITATI, DECÂT POT SĂ ÎNŢELEAGĂ ŞI SĂ PROMOVEZE UNII GUVERNANŢI!

Revenind la problemele românilor din diaspora,voi propune o lege specială. Toţi românii ce vor investi într-o casă proprie în România vor fie scutiţi timp de 15 ani de taxe. De asemenea, voi solicita, tot printr-o lege, ca românii din diaspora ce se întorc în ţară cu capital şi crează cel puţin 2 locuri de muncă să fie scutiţi de taxe timp de 10 ani. Propunerile sunt mult mai multe. În prezent, lucrăm la aceste proiecte.

Chiar dacă au existat şi încă există grupuri ostile României, grupuri care o denigrează frecvent, eu CRED CU PUTERE ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN POTENŢIALUL SĂU IMENS! Este un motiv în plus ca şi noi, românii, SĂ CREDEM ÎN VIITORUL NOSTRU PROSPER!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here