Ion Besoiu, premiat pentru intreaga cariera la gala Gopo 2011

0
711

Ion Besoiu, unul dintre cei mai apreciati actori romani ai ultimelor decenii, va fi recompensat cu premiul Gopo pentru intreaga cariera la cea de-a cincea editie a galei Gopo, care va avea loc pe 28 martie, la Bucuresti, informeaza organizatorii. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul galei Gopo, premiul pentru intreaga cariera a fost acordat la editiile precedente altor trei actori emblematici pentru filmul romanesc: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.

Nascut pe 11 martie 1931, la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru si Muzica din orasul natal. Are o cariera impresionanta, ce se intinde pe parcursul a peste 50 de ani, perioada in care a incantat publicul cu roluri memorabile in peste 100 de productii cinematografice si TV, precum si in spectacole de teatru.

Printre titlurile care l-au propulsat pe Ion Besoiu in randul celor mai talentati si iubiti actori romani ai generatiei sale se numara „Furtuna” (regia Andrei Blaier, Sinisa Ivetici), „Neamul soimarestilor” (regia Mircea Dragan), „Haiducii” (regia Dinu Cocea), „Rascoala” (regia Mircea Muresan), recompensat la Festivalul de Film de la Cannes, in 1966, cu premiul pentru debut, „Mihai Viteazul” (regia Sergiu Nicolaescu), „Ciprian Porumbescu (regia Gheorghe Vitanidis) si celebra serie „Toate panzele sus” (regia Mircea Muresan), in care are ca parteneri actori precum Ilarion Ciobanu si Jean Constantin.

Cariera lui Ion Besoiu in film cuprinde colaborari cu regizori importanti, precum Mircea Muresan, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Mircea Daneliuc si Gheorghe Vitanidis. Talentul si devotamentul marelui actor au fost rasplatite de-a lungul timpului, printre altele, cu un premiu de excelenta al Cinematografiei Romane (2002), precum si cu premiul UNITER pentru intreaga activitate. De asemenea, in 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu.

Printre cele mai recente productii in care Ion Besoiu poate fi vazut se numara debutul regizoral al lui Fanny Ardant, „Cenusa si sange”, in care joaca alaturi de Olga Tudorache, dar si „Francesca”, de Bobby Paunescu.

De asemenea, spectatorii romani il vor putea revedea pe actor in noul film regizat de Catalin Mitulescu, „Loverboy”, aflat in prezent in postproductie.

Cea de-a cincea editie a galei premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie si va fi transmisa in direct si in exclusivitate la TV de ProCinema, iar romanii de pretutindeni o vor putea urmari inregistrat, pe Pro TV International, pe 30 si 31 martie, de la ora 20.30. Gala va putea fi urmarita si online, pe www.premiilegopo.ro si www.procinema.ro, dar si pe mediafatada Cocor Media Channel, situata in centrul Capitalei. Peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti sunt invitati sa voteze pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, fie in plic sigilat, prin posta, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, cu care gala premiilor Gopo a demarat, din 2011, un parteneriat.

Gala premiilor Gopo este organizata de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii si Patrimoniului National si al Babel Communications. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here