Ioana Maria Vlas spune ca va scrie o carte despre Targsor

0
926

Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a declarat, miercuri seara, la iesirea din penitenciar, ca vrea sa ajute femeile din puscarie si ca printre primele lucruri pe care vrea sa le faca dupa eliberare este sa scrie o carte despre povestile de la Targsor.
Intrebata ce va face in continuare, Vlas a spus ca vrea sa ii ajute pe oamenii aflati in penitenciar.

„Ma apuc sa ajut puscaria”, a afirmat Vlas, precizand ca va cere ajutorul presei pentru acest lucru, citeaza Mediafax.

Ea a mai spus ca va scrie o carte despre Penitenciarul Targsor si despre povestile de acolo, aratand ca a avut relatii foarte bune cu detinutele alaturi de care a stat.

„Sunt oameni necajiti. Fura pentru ca sunt in mizerie cumplita”, a afirmat Vlas.

Ea a mai spus ca datorita pregatirii sale are o sansa la iesirea din penitenciar, insa nu acelasi lucru se intampla cu celelalte detinute, care odata eliberate nu sunt angajate de nimeni si atunci recidiveaza, fiind obligate sa fure din nou.

intrebata pentru ce sunt condamnate detinutele cu care a impartit celula, Vlas a spus ca majoritatea sunt acuzate de omor, tinand insa sa precizeze ca acestea sunt „foarte cuminti”.

„Multe femei fac asta pentru ca nu au alta alternativa. Ce ati face daca ati fi batute zi de zi de un animal beat? Ati lua ceva si ati da si voi”, a spus Vlas, citata de Mediafax, precizand ca se va implica intr-un proiect privind atelierele ocupationale pentru detinute si ca peste doua saptamani va veni in vizita la Targsor.

Intrebata despre poezii, Ioana Maria Vlas a spus ca le-a scris pentru ca a crezut si crede ca detinutele pot fi ajutate daca li se ofera sansa sa gandeasca frumos.

Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a fost eliberata, miercuri, din Penitenciarul Targsor, unde era incarcerata, dupa ce Tribunalul Prahova a respins recursul procurorilor Parchetului Judecatoriei Ploiesti, care cerusera mentinerea starii de arest.

Ioana Maria Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de inchisoare.

In 29 septembrie, Judecatoria Ploiesti a admis contestatia depusa de Ioana Maria Vlas impotriva deciziei Comisiei de eliberari conditionate de la Penitenciarul Targsor, intrunita in 14 septembrie, comisie care decisese sa amane cu doua luni eliberarea conditionata a lui Vlas.

Astfel, instanta a dispus punerea in libertate conditionata a Ioanei Maria Vlas, insa decizia a fost atacata de catre procurori.

Potrivit legii, detinutii cu varste de peste 55 de ani si care au de executat pedepse mai mici sau egale cu zece ani pot beneficia de liberare conditionata inainte de expirarea termenului pedepsei, daca au efectuat o treime din pedeapsa, Ioana Maria Vlas indeplinind aceste conditii.

In 20 aprilie, instanta Tribunalului Prahova a contopit cele doua pedepse primite in dosarele FNI si FNA, de zece, respectiv, opt ani de detentie. in urma admiterii acestei cereri, Ioana Maria Vlas urmeaza sa efectueze zece ani de detentie, din care se scad perioadele de arest preventiv si de detentie care au fost deja efectuate, intre 28 martie 2003 si 7 aprilie 2008, precum si perioada de detentie, care a inceput la data de 4 iunie 2009.

In penitenciar, Ioana Maria Vlas a castigat premiul trei la Concursului National de Creatie Literara al persoanelor private de libertate, intitulat „Poezie de puscarie”.

„Tupilata-n patru colturi/Aruncata-n camp deschis/Zace comatos parnaia/intre trezire si vis „, este un fragment dintr-o creatie a sa. (Sursa: Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here