Investiții și oportunități: România avansează în energiea eoliană offshore

0
828

Proiectul de lege privind exploatarea energiei eoliene offshore, parte a angajamentului din PNRR, a fost introdus în etapa de consultare publică.

Compania energetică suedeză Vattenfall a efectuat activități preliminare pentru un potențial complex eolian offshore în Marea Nordului, în estul Angliei, care ar putea fi unul dintre cele mai mari din lume. Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la realizarea acestui proiect. Vattenfall a anunțat recent oprirea primei faze a complexului eolian Norfolk Offshore Wind Zone, care ar fi furnizat energie pentru aproximativ 4 milioane de case din Marea Britanie.

Motivul invocat este creșterea semnificativă a costurilor de echipamente și construcție, care s-au majorat cu până la 40% în ultimele trimestre. Estimarea inițială a costului pentru cele trei faze a crescut de la 10 miliarde de lire sterline la 13 miliarde de lire sterline (aproximativ 16,6 miliarde de dolari).

Această decizie se adaugă preocupărilor pe care industria eoliană le are cu privire la creșterea rapidă a costurilor, cauzată în parte de problemele din lanțul de aprovizionare și cererea în creștere. Mai mulți dezvoltatori din SUA au căutat recent să renegocieze contracte de furnizare a energiei electrice, iar unele companii din domeniul eolian, cum ar fi Orsted, avertizează că proiectele majore ar putea fi puse în pericol fără sprijin guvernamental.

În acest context, Ministerul Energiei din România a publicat în iulie un proiect de lege privind exploatarea energiei eoliene offshore. Acest proiect face parte din angajamentele țării în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin acest proiect, se propune un sprijin sub formă de Contracte pentru Diferență pentru construcția și operarea de centrale electrice eoliene offshore cu o capacitate de 3 GW până în 2035, în Marea Neagră.

Potențialul eolian în Marea Neagră este semnificativ, estimările arătând peste 75 GWh. Energie regenerabile, inclusiv energia eoliană offshore, joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de diversificare a mixului energetic.

Având în vedere escaladarea costurilor și imperativul unei tranziții eficace și durabile către sursele de energie ecologică, atât guvernele cât și industria se confruntă cu responsabilitatea de a identifica soluții viabile pentru a asigura progresul coerent și eficace al proiectelor eoliene offshore.

Aceste inițiative sunt de o importanță crucială în abordarea cerințelor energetice viitoare și în susținerea angajamentelor în ceea ce privește mediul și combaterea schimbărilor climatice.

PRELUARE: https://arhispec.ro/articol/investitii-si-oportunitati-romania-avanseaza-in-energiea-eoliana-offshore

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here