Interes reciproc pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-egiptene

0
909

„Suntem in etapa in care putem face lucruri concrete. Desi in 2012 valoarea schimburilor comerciale s-a cifrat la peste 700 mil. euro, in crestere cu aproape 70% fata de anul precedent, exista, inca, oportunitati neexplorate pe ambele piete. O directie importanta de dezvoltare a relatiilor economice dintre tarile noastre o constituie cooperarea in vederea retehnologizarii si modernizarii unor complexe industriale din R.
A. Egipt si chiar dezvoltarea unor capacitati de productie noi, in contextul in care in Romania opereaza cele mai mari grupuri industriale din lume, iar specialistii romani sunt deosebit de bine priviti in mediul economic egiptean“, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si co-presedinte al Consiliului de Afaceri Egipt-Romania (CAER) in deschiderea Forumului de afaceri romano-egiptean „Noi oportunitati de afaceri, parteneriate si investitii”, desfasurat recent la Bucuresti.

Evenimentul, axat pe intalniri bilaterale, a fost organizat de Camera bucuresteana impreuna cu Asociatia Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA) cu prilejul vizitei in Romania a unei delegatii de oameni de afaceri egipteni si se inscrie in aria preocuparilor constante ale CCIB de a dezvolta relatiile economice cu tari din afara Uniunii Europene, cu un potential semnificativ de absorbtie.

Din delegatia egipteana, condusa de ing. Hassan El Shafei, co-presedinte al Consiliului de Afaceri Egipt-Romania, au facut parte reprezentanti ai unor companii ce activeaza in: industria alimentara, industria energetica (energie verde), constructii, industria produselor cosmetice naturale, turism, infrastructura, sticlarie si materiale de constructii, comunicatii si IT, presa, precum si oficiali din cadrul Autoritatii pentru Dezvoltarea Turismului si al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

in cadrul sesiunii oficiale a Forumului, onorata si de prezenta E.S. Laila Ahmed Bahaa El Din, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Arabe Egipt la Bucuresti, precum si a E.S. Nivine Abdelrahman, ministru plenipotentiar in cadrul aceleiasi ambasade, au fost subliniate: interesul celor doua parti pentru dezvoltarea colaborarii bilaterale, complementaritatea celor doua economii, potentialul real pe care il au acestea, chiar si in conditii de criza, avantajele generate de pozitiile geo-strategice ale celor doua tari, precum si necesitatea concentrarii pe elemente concrete, care sa conduca la proiecte ce pot fi implementate cu succes de firme romanesti si egiptene, inclusiv pe terte piete. in opinia E.S. Laila Ahmed Bahaa El Din, agricultura, industria de prelucrare a produselor agro-alimentare, energia verde si industria petrochimica sunt domenii-cheie pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale in perioada urmatoare.

in a doua parte a zilei a avut loc cea de a treia reuniune a Consiliului de Afaceri Egipt-Romania, in cadrul careia au fost stabilite liniile directoare ale activitatii Consiliului in perioada urmatoare, sectoarele prioritare de cooperare (agricultura, turism balnear), precum si calendarul evenimentelor care vor sustine dezvoltarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here