Interes pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-elene

0
759

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o intrevedere cu presedintele Camerei Ilia (Camera de Comert si Industrie Ilia din Pyrgos, Republica Elena), Konstantinos Nikoloutsos, care a fost insotit de Ioannis Antonopoulos, director in cadrul Camerei amintite. La intalnire a participat, de asemenea, Cornelia Rotaru, presedintele Asociatiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin. intrevederea a facut parte din programul vizitei de lucru a colegilor eleni, al carei obiectiv principal il constituie participarea la Targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei – INDAGRA (Bucuresti, 29.10-02.11.2014).

In deschiderea intalnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare succinta a Camerei bucurestene si a strategiei sale de relatii externe, subliniind excelentele relatii de colaborare dezvoltate de-a lungul timpului cu structuri camerale din Grecia, relatii care au permis organizarea unor actiuni eficiente menite sa contribuie la dezvoltarea schimburilor economice.

In perioada imediat urmatoare, organizarea unei „Zile a oportunitatilor de afaceri” dedicate Republicii Elene, promovarea produselor oferite de partenerii greci prin intermediul birourilor de reprezentare deschise de Camera bucuresteana in strainatate, facilitarea de catre CCIB a organizarii, la manifestarile expozitionale marca ROMEXPO, a unor standuri dedicate membrilor Camerei Ilia, desfasurarea, in primavara anului viitor, a unui Forum de afaceri romano-elen, inclusiv semnarea unui Acord de colaborare intre cele doua camere, reprezinta pasi concreti in directia dinamizarii si diversificarii atat a schimburilor comerciale cat si a cooperarii economice bilaterale. in opinia participantilor, domeniul agro-alimentar si turismul, dar si sectorul industrial ofera oportunitati reale de cooperare pentru oamenii de afaceri din cele doua tari, generate inclusiv de „o anumita complementaritate a economiilor Romaniei si Republicii Elene”, dupa cum a punctat presedintele CCIB.

In primele sapte luni ale acestui an, valoarea schimburilor bilaterale a crescut cu 18,4% fata de perioada similara a anului anterior, exportul romanesc majorandu-se cu 32,8%, iar importurile cu 4,8%. Grecia ocupa acelasi loc 18, atat ca piata de destinatie a marfurilor romanesti, cat si intre tarile de provenienta a marfurilor importate de Romania. in prezent, in tara noastra sunt inregistrate 5.939 firme cu capital elen, cu 1,7 miliarde euro capital subscris, Grecia ocupand locul 7 in topul investitorilor straini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here