ING: Romania nu va incheia un nou acord cu FMI din cauza deficitului bugetar de anul viitor

0
823
fmi-euro

Romania nu va reusi sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) inaintea alegerilor de anul urmator, asa cum doresc autoritatile, avand in vedere istoricul slab al evaluarilor din partea Fondului si cresterea deficitului bugetar anul urmator, potrivit ING Bank Romania.

„Credem ca autoritatile romane nu vor reusi sa obtina un nou acord cu FMI, asa cum isi doresc, inaintea alegerilor de anul viitor, avand in vedere istoricul slab al evaluarilor pentru precedentul angajament si tendinta de crestere a deficitului bugetar din 2016”, se arata intr-o nota catre economisti si investitori a economistilor bancii, anunta Mediafax.

Sedinta saptamanala de guvern de astazi ar putea oferi unele informatii privind schimbarile pe plan fiscal, inclusiv privind majorarile salariale ale bugetarilor, in contextul in care Fondul Monetar International a inceput o noua misiune in Romania, arata economistii ING.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat marti deschiderea discutiilor dintre Guvern si o misiune a FMI in Romania, fiind vizate in special proiectul bugetului pentru anul viitor, reformele structurale care nu au fost indeplinite in acordul anterior, dar si un posibil nou acord, mai flexibil.

Intrebat daca considera oportun un nou acord cu Fondul Monetar International, Teodorovici a spus ca, mai ales in conditiile actuale din mediul international, un astfel de acord mult mai flexibil poate constitui pentru Romania un plus.

Ministrul a punctat ca acordul cu FMI si Comisia Europeana s-a incheiat in septembrie, urmand ca autoritatile romane sa analizeze „daca este necesar, daca se justifica si in ce conditii un nou acord poate fi incheiat intre Romania si FMI”.

Discutiile sunt programate sa se incheie pe 20 octombrie. Temele ar putea include planurile fiscale viitoare, legea bugetului pentru 2016, reformele structurale si urmatoarea rectificare bugetara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here