Indicele ROBOR – în atenția Consiliului Concurenței

0
958

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR. Acest indice este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituții de credit relevante din punctul de vedere al activității pe piața monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanță stabilite de Banca Națională a României. Inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID). Potențiala practică anticoncurențială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a ratei dobânzii pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 și a creditelor în lei cu dobândă variabilă, acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Justificând declanșarea controlului, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spunea: „Au crescut foarte mult dobânzile și la noi, la vremea respectivă. Am analizat dacă această creștere a dobânzilor a avut un caracter speculativ sau a fost în condiții de piață. E foarte important de spus: creşterile de preţ nu sunt automat un lucru anticoncurenţial. Ele pot fi justificate de anumite evoluţii economice. Ce este ilegal, incorect este să faci lucruri peste, să profiţi de un anumit context economic ca să creşti preţuri. Altfel, sunt momente când sunt crize, iar în unele crize preţurile cresc. Să crească preţul este un lucru greu pentru consumatori, dar nu este ilegal”.

Bogdan Chiriţoiu a mai afirmat că inspectorii se uită la modul în care se formează ROBOR, dar şi la alte lucruri. Întrebat ce riscă băncile, președintele Consiliului Concurenței  a răspuns că orice companie care încalcă Legea Concurenţei riscă o amendă de maxim 10% din cifra de afaceri.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here