Incepand cu 1 mai Romania va implementa Codul Vamal Unional

0
811
uniunea-europeana

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va implementa de la 1 mai Codul Vamal Unional, care stabileste proceduri comune la nivelul UE pentru a facilita activitatea comerciala, informeaza Mediafax.

Astfel, indiferent de statul membru in care sunt declarate marfurile, se aplica aceleasi reguli si, odata ce au fost indeplinite formalitatile vamale, acestea pot circula liber sau pot fi comercializate pe intreg teritoriul Uniunii, a anuntat luni ANAF.

Cele mai importante schimbari promovate de noul Cod Vamal sunt: implementarea unui sistem electronic de gestiune a deciziilor vamale care va administra toate schimburile de informatii intre autoritatile vamale si intre operatorii economici si autoritatile vamale, prelucrarea electronica a tuturor informatiilor schimbate intre autoritatile vamale si intre operatorii economici si autoritatile vamale si, in plus, operatorului economic i se ofera posibilitatea de a trimite clarificari si completari inainte de adoptarea unei eventuale decizii nefavorabile a Directiei Generale a Vamilor.

”Noul Cod Vamal va facilita activitatea comerciala si va asigura protectia pietei interne. Cooperarea directa mai rapida cu partenerii comerciali va securiza lanturile de aprovizionare si va simplifica relatia dintre mediul de afaceri si autoritatile vamale. Implementarea Noului Cod Vamal asigura premisele unui control vamal mai simplu si mai rapid, pana in anul 2020″, a declarat Eugen-Dragos Doros, presedintele ANAF.

Tot de la 1 mai se vor aplica Regulamentul (UE) nr. 952/2013, Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2446, Regulamentul (UE) 2015/2447 si Regulamentul Delegat (UE) 2016/341.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here