In urma dosarului "Trofeul calitatii" Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare

0
757
adrian-nastase

adrian-nastaseFostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul „Trofeul calitatii”, in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004,

cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este cu executare.

Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecatori din complet, a considerat ca Adrian Nastase trebuie achitat in acest dosar pe motiv ca fapta nu exista.

Lui Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi.

in acelasi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa, daca sentinta va ramane definitiva, sapte ani de detentie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel ca pedeapsa finala care ar urma sa fie executata este de sapte ani.Adrian Nastase, in solidar cu Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Marian Ioana si Bogdan Popovici si Cristian Mihail Vasile au fost obligati, de catre instanta suprema, la plata in solidar cu societatile Arond SRL si Eurografica SRL, a peste trei miliarde de lei vechi despagubiri catre ISC.
Jianu, Gasparovici, sotii Popovici si Vasile au fost obligati de judecatori la plata a alti peste trei miliarde de lei catre ISC.

Totodata, instanta a decis confiscarea sumei de 38.217,220 Ron de la Adrian Nastase, bani presupus obtinuti prin fapta penala comisa.

ICCJ a decis mentinerea sechestrelor asiguratorii puse de catre procurori in 24 octombrie 2008 asupra mai multor bunuri ale inculpatilor Jianu, Gasparovici, Popovici si Vasile. Astfel, s-au mentinut sechestrele pe un apartament din Bacau al Irinei Jianu, un altul din Braila al lui Gasparovici si pe doua apartamente din Bucuresti ale lui Vasile si sotilor Popovici. in final, instanta a dispus ca Jianu, impreuna cu Gasparovici, sa achite cate 1.467 de lei, ceea ce reprezinta un rest de onorariu expertului contabil din caz.

Totodata, Nastase, impreuna cu Jianu, Gasparovici si Vasile vor avea de platit cate 50.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat, in vreme ce sotii popovici vor avea de platit 50.800 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.

inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca in dosarul „Trofeul calitatii”, instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. „Este o legitate ca cei care castiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»”, a spus Adrian Nastase.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

in acest dosar mai sunt inculpati Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), si fostul sau adjunct, Diana Gasparovici, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, „a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»”. „in realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase”, potrivit DNA.

intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul „Matusa Tamara”, in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here