Hotelierii cer Ministerului Turismului sa renunte la introducerea sistemului electronic de evidenta a turistilor. Cum comentezi?

0
603
hotel-servire-chelner

hotel-servire-chelnerSistemul electronic de evidenta a turistilor (SIET) va transmite informatii confidentiale fara acordul celor care se cazeaza in hoteluri, ceea ce va duce la scaderea gradelor de ocupare, se arata intr-o scrisoare transmisa MDRT de catre Federatia Hotelierilor,

care respinge introducerea sistemului. Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) a cerut Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), intr-o scrisoare transmisa saptamana trecuta, sa nu introduca Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), pentru ca acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei. Potrivit MDRT, sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale. in plus, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi reperate mai usor.
Proprietarii sau administratorii structurilor de primire turistice vor fi obligati ca in termen de 90 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului normativ sa inscrie unitatea de cazare in SIET.

Hotelierii cred ca aplicarea sistemului incalca libera si neingradita circulatie a persoanei si conduce la transmiterea, fara acordul celui care foloseste serviciile hotelierilor, a unor informatii confidentiale (nume, prenume, act de identitate, data cand se afla intr-un anumit loc etc.), care ii pot crea inconveniente si neplaceri de orice natura.

„Transmiterea acestor date altor entitati, fie ele definite prin HG, trebuie sa presupuna o explicatie a motivului pentru care se transmit si o garantie asupra confidentialitatii tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigura, iar noi nu ni-l asumam. Transmiterea acestor date, care nu au niciun caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri si ne va ingreuna activitatea” se arata in scrisoarea trimisa MDRT si semnata de catre Radu Enache, presedintele FIHR.

Potrivit hotelierilor, numarul persoanelor care se vor caza in unitatile turistice va scadea dupa ce acestea vor afla ca datele lor personale vor fi transmise si altor institutii in afara de Politie si Parchet.

O a doua consecinta a aplicarii SIET va fi ca transmiterea in timp real in sistem a oricaror informatii va presupune forta de munca suplimentara, deci costuri aditionale considerate nejustificate de catre hotelieri.

„Propunerea de act normativ se contrazice cu Legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, care este in vigoare. Mai mult, membrii nostri sunt inregistrati la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal ca utilizatori ai datelor de identificare ale turistului, prin fisa de anuntare a sosirii si plecarii, pentru care am solicitat acest acord. Prin nota de informare care se afla la receptia hotelurilor, turistii sunt avertizati ca au dreptul sa se opuna cu privire la prelucrarea datelor personale si sa poata solicita stergerea acestora, datele turistului fiind considerate confidentiale, iar in caz contrar sa se adreseze instantelor judecatoresti”, se arata in scrisoarea hotelierilor.

Potrivit FIHR, nu ratiuni statistice stau in spatele proiectului de act normativ privind infiintarea SIET, ci de alta natura.

„Ca o concluzie generala va informam ca ratiunile statistice pentru care ar fi nevoie de o astfel de reglementare nu sunt intrunite in aceasta propunere, cel putin in aceasta forma si continut, si pe cale de consecinta o negam si vom apela la toate mijloacele pentru a nu fi promovata”, se mai arata in documentul citat.

Daca proiectul de hotarare va fi adoptat, MDRT va pune la dispozitia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date in timp real referitoare la numarul turistilor cazati atat in diferite zone turistice, cat si in fiecare structura turistica de cazare. Prin utilizarea aplicatiei informatice vor putea fi realizate raportari in orice moment privind gradul de utilizare a capacitatii de cazare, atat la nivel individual, al fiecarei structuri de primire turistice in parte, cat si la nivel regional sau national.

„Prin corelarea informatiilor furnizate de SIET vor putea fi sanctionate de catre institutiile indrituite, tentativele sau faptele de neinregistrare a activitatii de cazare, ca activitate economica, de catre operatorii economici. De asemenea, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international, sau cele cunoscute ca fiind traficanti, proxeneti, prostituate etc., care utilizeaza serviciile de cazare ale unei structuri de primire turistice, pot fi reperate, localizate mai usor de catre institutiile abilitate, aplicatia implementata prin acest act normativ permitand acest lucru”, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

Operatorii hotelurilor si ai pensiunilor sunt obligati sa inregistreze turistii cazati in sistemul SIET imediat dupa verificarea de catre receptioner a datelor inscrise in actul de identitate cu cele completate in fisa de anuntare a sosirii si plecarii.

Hotelierii sau administratorii pensiunilor sunt obligati sa asigure, la sosirea turistilor, completarea formularului „Fisa de anuntare a sosirii si plecarii”, precum si inregistrarea datelor acestora in SIET.

Completarea fiselor se face de catre fiecare turist in momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii romani sunt buletinul, cartea de identitate sau pasaportul, carnetul de
marinar sau licenta de zbor. Cetatenii straini au nevoie de pasaport, carnet de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor, iar pentru
militarii in termen si elevii institutiilor militare de invatamant sunt necesare buletinul, cartea de identitate sau, dupa caz, documentele de identitate militare.

Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu prezinta un act de identitate.

Fisele de anuntare a sosirii si plecarii, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, impreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri, care sunt obligati sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor. Fisele se grupeaza in ordine alfabetica si raman in cadrul structurii de primire turistica, la dispozitia organelor de politie, cu termen de arhivare de trei ani.

Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice si personalul de la receptie sunt obligati sa informeze politia despre aparitia in unitatea turistica a persoanelor care au savarsit infractiuni si care au fost date in urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.

in termen de 60 de zile lucratoare de la terminarea perioadei de inregistrare a unitatilor in SIET, operatorii economici sunt obligati sa asigure conectarea la SIET si sa efectueze inregistrarea turistilor. Hotelierii care desfasoara activitati de cazare fragmentat, pe perioada unui an calendaristic, sunt obligati sa notifice in SIET data suspendarii temporare a activitatii de cazare, respectiv a reluarii activitatii, in ziua in care intervin aceste situatii.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca sistemul informatic de evidenta a turistilor la nivel national se afla in teste si va incepe sa functioneze din luna ianuarie.

„Este gata din luna decembrie, este in teste, si urmeaza sa il anuntam oficial si sa trecem la implementarea lui generalizata in luna ianuarie. Este acel sistem electronic de evidenta a turistilor despre care am vorbit la preluarea mandatului de ministru al Turismului”, a spus Udrea.

Ea a adaugat ca prin acest sistem se incearca tinerea unei evidente in timp real a turistilor cazati in structurile de primire.

„Pe d
e o parte vom avea date statistice la minister, iar pe de alta parte vom putea combate fenomenul evaziunii fiscale. Parte din el, pentru ca acest sistem se va implementa in structurile de cazare autorizate. Ne vom confrunta in continuare cu evaziunea fiscala in structurile de cazare neclasificate, nedeclarate, si aici va trebui sa gasim o solutie la nivelul guvernului, pentru ca ce ne impiedica in aceasta situatie este imposibilitatea de a intra pe o proprietate privata. Atat timp cat proprietarul structurii respective nu a declarat-o ca structura de cazare turistica, este considerata proprietate privata, poate fi declarat domiciliul persoanei respective si atunci este imposibil sa poti sa intri si sa verifici ce fel de activitati se intampla in locatia respectiva”, a mai spus Udrea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here