In memoriam Calin Nemes

0
631

 

Marcăm 30 de ani de la moartea dramatică a actorului clujean Călin Nemeș cu un traseu tematic ce trece prin locurile unde a trăit acesta și a luptat în Decembrie 1989.

 

Călin Nemeș reprezintă un simbol al Revoluției din 1989. El este unul dintre inițiatorii protestului din Cluj în 21 Decembrie 1989, când și-a dezvelit pieptul gol în fața soldaților, spunându-le „Trageți, am o singură inimă!”. Fotografiile memorabile ce îi înfățișează pe el și prietenii săi confruntând pașnic trupele dotate cu armament de război au făcut înconjurul lumii. Ulterior, responsabilitatea pentru masacrul comis de armată în văzul tuturor a fost negată de făptașii direcți și nu au fost niciodată condamnați, în ciuda eforturilor societății civile.

Marcat de toate acestea, Călin Nemeș s-a sinucis pe 8 iulie 1993. La împlinirea a 30 de ani de la dispariție, îi aducem un tribut printr-un tur ghidat ce prezintă povestea actorului împletită cu cea a Revoluției, așa cum în viața reală imaginea sa e legată indisolubil de evenimentele din Decembrie 1989. Participarea este gratuită.

 

Cu această ocazie, am pregătit mai multe acțiuni:

– sâmbătă, 8 iulie, ora 19 – Pelerinaj la mormântul lui Călin Nemeș din Cimitirul Mănăștur al Clujului

– duminică, 9 iulie, ora 11 – Turul Revoluției din 1989 cu înscriere gratuită aici https://fb.me/e/6hHTuJe0y

Durată tur: circa 3 ore.

 

Evenimentul pe Facebook https://fb.me/e/6hHTuJe0y

Turul Revoluției prezintă zilele din Decembrie 1989, când sute de mii de oameni au ieșit pe străzile României pentru a striga „Libertate!”. Și pentru a muri în numele ei. Traseul cuprinde punctele importante ale epocii: sediul Partidului Comunist din Cluj, Piața Libertății, Podul Astoria, casa lui Călin Nemeș la momentul Revoluției. Fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute, pe care nu le citești pe wikipedia, ce au marcat ireversibil atât viața noastră obișnuită, cât și istoria României.

Iniţiativa este gratuită, apolitică și independentă. Locurile la tur sunt limitate, cu înscriere până pe 6 iulie https://fb.me/e/6hHTuJe0y

Vă așteptăm!

 

Asociația București este organizatorul proiectului Turul Revoluției Române din 1989, primul eveniment de acest fel având loc în anul 2008.

Asociația clujeană Korzo are ca scop cercetarea și prezentarea valorilor culturale într-un mod inovativ și interactiv.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here