In 2014, parintii romani isi doresc copii cu studii superioare, dar tinerii prefera o meserie care sa le ofere sansa unui castig mai rapid

0
766

D&D Research, impreuna cu berea Bucegi, lanseaza Studiul „Meserii pentru Romania”, cel mai recent studiu menit sa redea perceptia publicului roman despre profesii si meserii.

in Romania anului 2014, parintii isi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor (65% din romanii intervievati), pentru ca sunt respectate sau aduc un castig financiar mai mare. insa tinerii intre 18-24 ani prefera meseriile din categoria „gulerelor albastre” (in procent de 53%), in primul rand pentru ca le place meseria respectiva si apoi pentru ca acestea aduc bani intr-un orizont de timp mai scurt.

Studiul „Meserii pentru Romania” arata ca: „in Romania, publicul larg aspira catre ocupatiile din asa zisa categoria a „gulerelor albe” – de exemplu parintii isi sfatuiesc in continuare copiii sa se faca medici, avocati/juristi sau profesori. Aceasta, in conditiile in care jumatate din romani considera ca a avea o meserie este mai important decat a face studii superioare, in special pentru ca o meserie permite celui care o practica sa «se descurce oriunde si in orice conditii»” explica Vlad Tureanu, partener D&D Research.

Meseriile din categoria „gulerelor albastre”, a celor care practica munca fizica necalificata sau calificata, nu primesc respectul care li se cuvinte. Cu toate acestea, cei care le practica opteaza tot pentru meserii din aceasta categorie.

Desi 49,3% dintre romani considera ca meseriile sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient, cel putin la nivel de opinie. in topul ocupatiilor respectate, nu se gasesc decat profesii care necesita studii superioare, pe primele 3 locuri fiind cele de medic, profesor, avocat/jurist, meseriile avand un procentaj mult mai mic.

Cu toate acestea, 57.4% din cei care practica deja o meserie, s-ar reorienta catre o meserie din aceeasi categorie daca ar avea sansa sa o ia de la capat, iar primele doua alegeri ar fi sofer sau mecanic.

Practica vs. teorie: Romanii recunosc valoarea scolii in invatarea meseriei

65% dintre romani considera ca o meserie se invata prin pregatire, la scoala, iar o treime dintre tinerii intre 18-24 de ani cred ca o meserie se invata cel mai bine chiar la scolile de meserii.

„Studiul «Meserii pentru Romania»” arata ca suntem o societate a contrastelor: tinerii de astazi s-ar orienta catre pregatirea practica, chiar daca asa zisa categorie a «gulerelor albastre» nu intra in topul profesiilor respectate de romani, iar meseriasii nu sunt perceputi ca fiind platiti suficient de bine. insa, aproape jumatate dintre romanii care practica o meserie sunt mandri de meseria lor. Prin campania «Cinste voua!»”, Bucegi® isi propune sa readuca romanilor mandria si respectul pentru astfel de meserii, care fac tara sa mearga mai departe”, afirma Narcis Horhoianu, Director de Marketing HEINEKEN Romania, compania care are in portofoliu berea Bucegi.

Relatia a 70% dintre romani cu locul de munca este definita predominant prin componenta financiara. O „meserie de viitor” trebuie sa fie o meserie care aduce bani in prezent. Mai mult, romanul apreciaza chiar si meseriile aspiraţionale – cele care aduc dupa sine mult respect si sunt meserii „curate”, unele cu impact social pozitiv – in primul rand pentru ca sunt in acelasi timp si banoase.

Metodologia anchetei sociologice a fost fata in fata (PAPI), pe un sample de 1.150 persoane, probabilistic, multistadial pe cote – varsta (18-55), gen, educatie si regiune statistica. Chestionarul a fost compus dintr-un total de 36 de intrebari. Culegerea datelor a avut loc in intervalul 19-25 iunie 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here