IMMOFINANZ Group a vandut proprietati in valoare de 1 miliard de euro

0
632

IMMOFINANZ Group anunta realizarea unui profit net de 180,4 milioane de euro in anul financiar 2013/14, ceea ce reprezinta o crestere de 62,8% fata de anul financiar anterior. Veniturile din chirii au scazut, ca urmare a vanzarilor planificate extinse de proprietati.

intarzierea finalizarii centrului comercial GOODZONE in Moscova a afectat recuperarea totala a acestui declin din anul trecut. Veniturile din inchirieri au fost de 506,7 milioane de euro in perioada analizata (-7,2%), in timp ce rezultatele operationale au totalizat 319,2 milioane de euro (-19,5%). La o comparatie in oglinda (in urma ajustarii in functie de noi achizitii, finalizari si vanzari), veniturile din inchirieri s-au mentinut in general stabile (-1,3%, la 472,7 milioane de euro). Vanzarile de proprietati au atins rezultate record, la aproximativ 1 miliard de euro.

„Anul financiar anterior a fost marcat de succesul infiintarii entitatii BUWOG prin procedura de spin-off. BUWOG a fost foarte bine primita pe piata de capital – reducerea valorii nete a activelor a scazut in mod semnificativ”, a explicat Eduard Zehetner, CEO al IMMOFINANZ Group. „in segmentul de dezvoltare, am finalizat centrul comercial GOODZONE in Moscova. Planul initial presupunea ca GOODZONE sa contribuie la veniturile din inchirieri pe parcursul intregului an financiar 2013/14 si sa compenseze pentru proprietatile vandute, in principal Silesia City Center. Acest lucru se va intampla in anul financiar 2014/15.”

Rezultatele din vanzarea de proprietati au totalizat 32,8 milioane de euro (2012/13: 68,8 milioane de euro). Proprietati, inclusiv fonduri, cu o valoare totala de putin peste 1 miliard de euro au fost vandute in anul financiar 2013/14 (2012/13: 661,3 milioane de euro). „Intentia noastra initiala era de a vinde proprietati in valoare de 2,5 miliarde de euro in decurs de cinci ani. Dupa doar patru ani, am atins un volum de 2,7 miliarde de euro – valoare la o marja de doua cifre peste valoarea contabila”, a adaugat Zehetner. in concordanta cu Standardele Internationale pentru Raportare Financiara (IFRS), veniturile din reevaluare asociate celor mai importante doua vanzari – Silesia City Center si proprietatea logistica Egerkingen – au fost incluse in rezultatele pentru anul financiar 2012/13, insa operatiunile de derecunoastere a proprietatilor si fluxurilor de numerar au fost inregistrate in 2013/14.
Rezultatele din dezvoltarea de proprietati au totalizat -39,9 milioane de euro (-33,5 milioane de euro in 2012/13). Aceste rezultate negative s-au datorat, printre altele, intarzierilor si majorarii costurilor de constructie pentru proiectul GOODZONE in Moscova, cauzate de intrarea in faliment a contractorului general precedent si de aplicarea de catre evaluatorii proprietatii a unor rate de reducere mai mari, din cauza contextului politic actual. Avand in vedere evaluarea redusa a proiectului GOODZONE, cresterea valorii acestuia este de asteptat in urmatorii ani.

Rezultatele reevaluarii ajustate la efectele schimbului valutar au insumat -177,9 milioane de euro (-31,4 milioane de euro in 2012/13) si sunt atribuibile in principal portofoliului de proprietati din Rusia. Aceste rezultate reflecta situatia politica tensionata din Ucraina, precum si sanctiunile potentiale si sanctiunile impuse deja Rusiei. Rezultatele ajustate considerand efectele schimbului de curs valutar s-au imbunatatit de la 96,6 milioane de euro la 311 milioane de euro, in principal datorita cresterii monedei europene fata de rubla ruseasca in cursul perioadei de raportare. Ajustarea rezultatelor include si un efect pozitiv extraordinar de 77,7 milioane de euro in urma unei ajustari earn-out pentru centrul comercial Rostokino din Moscova (comparativ cu un efect negativ extraordinar de -106,4 milioane de euro in anul financiar precedent). Acest efect pozitiv reflecta negocierile productive purtate de IMMOFINANZ asupra pretului a 50% din centrul comercial.

Profitul net a crescut cu 62,8%, la 180,4 milioane de euro. Veniturile diluate pe actiune au fost de 0,18 euro la 30 aprilie 2014 (0,11 euro in 2012/13). Valoarea neta a activului a scazut de la 5,79 euro la 4,57 euro la 30 aprilie 2014, in special din cauza infiintarii noii companii (spin-off) BUWOG.

PERSPECTIVE

„Ne asteptam la o dezvoltare pozitiva constanta in pietele noastre principale si estimam ca acestea vor parcurge un proces gradual si continuu de recuperare economica. Acest lucru se aplica si in cazul Rusia, cu conditia evitarii unei intensificari a crizei si a efectelor negative pe termen lung asupra puterii de cumparare a populatiei”, a spus Eduard Zehetner, CEO al IMMOFINANZ Group.

Tensiunile politice dintre Rusia si Ucraina si sanctiunile economice reciproce dintre Uniunea Europeana si Rusia reprezinta factori de nesiguranta. Efectele crizei asupra dezvoltarii comerciale a pietelor-tinta ale IMMOFINANZ Group, cu precadere a Rusiei, nu pot fi estimate in prezent. „Nici rubla slaba, nici temerile populatiei referitoare la razboi nu ar fi benefice pentru business-ul nostru in Rusia pe termen mediu si lung, pentru ca fiecare dintre acesti factori ar putea duce la o scadere a cheltuielilor consumatorilor. Asadar, speram ca situatia din Ucraina sa se amelioreze rapid. in general, Rusia are in continuare un potential substantial de crestere”, a adaugat Zehetner.

Veniturile din inchirieri ale portofoliului rus sunt in general asociate monedei euro sau dolarului american, insa scaderea continua a rublei ar avea un efect negativ asupra structurilor de cost ale chiriasilor. Dupa cum indica raportul pentru primele trei trimestre din anul financiar 2013/14, au fost realizate acorduri pe termen scurt cu mai multi chiriasi din centrele comerciale din Moscova, pentru a reduce presiunea asociata monedei. Aceasta procedura s-a dovedit sustenabila si in timpul crizei financiare din anul 2008-2009.

Gestionarea activelor va continua sa se concentreze pe reducerea gradului de neocupare pentru fiecare clasa de active. O gama larga de masuri operationale (orientare catre client mai puternica si prezenta pe piata locala prin descentralizare, gestionarea relatiilor si a activelor etc.) are ca scop cresterea gradului de ocupare in segmentul de birouri, pana la nivelul celui din segmentul retail (>90%), pe termen mediu.

Obiectivul sectorului de Dezvoltare este de a intensifica activitatile si a genera venituri solide. La 30 aprilie 2014, proiectele de dezvoltare in constructie aveau o valoare post-finalizare estimata de 773,2 milioane de euro. Este de asteptat ca aceasta valoare sa creasca pana la 2 miliarde de euro pe termen mediu, pe masura ce ne vom concentra pe pietele din Germania, Polonia, Rusia si Romania.

Planurile pentru sectorul Comercial presupun mentinerea ritmului atins in vanzarea de proprietati in ultimii ani. Acesta reprezinta un volum anual de aproximativ 500 – 600 milioane de euro. Consiliul Executiv este optimist si considera ca preturile de vanzare realizabile vor continua sa confirme abordarea prin evaluare conservatoare.

Consiliul Executiv al IMMOFINANZ nu va propune plata dividendelor in cadrul adunarii generale anuale pentru anul financiar 2013/14. Aceasta decizie se bazeaza, mai presus de toate, pe faptul ca IMMOFINANZ a investit anul trecut o parte importanta din fondurile generate intern in proprietati rezidentiale in Germania. Aceasta strategie a sustinut pozitionarea BUWOG ca o companie germano-austriaca de proprietati rezidentiale si pregatit contextul procedurii de spin-off.

Plata dividendelor ar trebui reluata incepand cu anul financiar curent. Din actualul punct de vedere, pentru anul 2014/15 se vizeaza o distributie de 0,15 pana la 0,20 euro per actiune, in timp ce un program de recuperare combinata a dividendelor si actiunilor este posibil.

Rezultatele IMMOFINANZ GROUP in Romania pentru anul financiar 2013/14, la 30 aprilie 2014

Proprietatile IMMOFINANZ Group in Romania reprezinta 13,5% din portofoliul total al companiei. Grupul detine in Romania 89 de proprietati (17 investitii finalizate, 11 in curs de dezvoltare si 61 de proiecte in curs de analiza) cu o valoare de 978,5 milioane de euro (659,3 milioane de euro – investitiile finalizate, 32,5 milioane de euro – proiecte in curs de dezvoltare si 286,7 milioane de euro – proiecte in curs de analiza). Portofoliul curent de investitii este constituit din noua cladiri de birouri (13,9% din totalul portofoliului de cladiri de birouri), cinci proprietati in zona de retail (10,2% din intregul portofoliu de retail) si trei proprietati logistice (3,3% din intregul portofoliu de logistica).

La sfarsitul anului financiar 2013/14, veniturile din inchirieri in Romania au scazut usor, la 47,9 milioane de euro (perioada precedenta: 49,5 milioane de euro) si reprezinta 9,5% din veniturile totale din inchirieri ale Grupului. Rezultatele operatiunilor din Romania s-au ridicat la 25,7 milioane de euro (perioada precedenta: 23 milioane de euro) si reprezinta 8,1% din rezultatele operationale totale ale IMMOFINANZ Group.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here