Horatiu Serb – Criza capitalismului

0
687
harta-lume-glob

harta-lume-globExista cu adevarat o criza a capitalismului global? Cred ca da. Oare trebuie sa ne gandim ca situatia economica actuala pune in discutie insasi existenta Europeis Cred ca nu. Sfarsitul monedei unice si, probabil, al ultimei constructii europene nu este sfarsitul Europei.

Criza actuala este mai presus de toate, o criza a datoriilor suverane. Problema monedei euro este o circumstanta agravanta. si sa nu uitam ca, contrar a ceea ce multi cred, dolarul este acum intr-o pozitie mai dificila decat euro.
Logica profitului este motorul capitalismului, si, prin urmare, de obicei distinctia facuta intre capitalismul industrial si capitalismului financiar este artificiala. Nu exista un capitalism “bun” si un capitalism „rau”, exista doar capitalism.
Acestea fiind spuse, nu se poate nega faptul ca acesta a evoluat in ultimii treizeci de ani și a urmat un curs care a favorizat intotdeauna autonomia sectorului financiar. Globalizarea a contribuit la influentarea cresterii pietelor financiare globale. Capitalismul modern este un capitalism „deteritorializat”, care are putin de a face – in afara de aceeasi tendinta de a devora tot ceea ce se gaseste in fata – cu capitalismul secolului al XIX-lea sau cel de la inceputul secolului XX, care era inca legat de state-natiuni.
„Turbo-capitalismul” actual investeste veniturile ori de cate ori exista conditii favorabile, și, de aceea, clasa de mijloc, o data favorizata de cresterea economica, este acum amenintata de a fi dezmembrata. Chiar parintele „Fundației Soros pentru o Societate Deschisa”, miliardarul american George Soros, se incumeta sa critice avantul capitalismului liberal. in lucrarea „Criza capitalismului global – Societatea deschisa in primejdie”, George Soros spune ca increderea neștirbita in forțele pieței ne-a facut sa trecem cu vederea anumite instabilitați fundamentale. Funcționarea actuala a capitalismului sfarama legaturi sociale, ii indeparteaza pe oameni de controlul democratic pe care ar trebui sa-l poata exercita asupra destinului lor, atomizeaza ansamblul social. in depoziția prezentata Congresului SUA la 15 septembrie 1998, George Soros afirma urmatoarele: „Sistemul capitalist global, responsabil de remarcabila prosperitate a acestei țari, se dezmembreaza in ultimul deceniu din incheieturi…”

(articol preluat din revista Business Adviser nr. 64)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here