Holzindustrie Schweighofer: “Suntem convinsi ca legislativul si autoritatile romane vor lua cele mai corecte decizii…”

0
1035

Presa a prezentat mult, in ultimele zile, activitatea in Romania a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, despre care ar exista suspiciuni privind actiuni ilegale in padurile romanesti. Acest subiect a dus inclusiv la discutii politice privind modul de exploatare a fondului forestier din tara noastra, disputa ajungand chiar si la cele doua Palate, atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul Victor Ponta venind cu argumente pro sau contra.

in acest context, in dorinta de a aduce unele lamuriri, am adresat cateva intrebari reprezentantilor SC Holzindustrie Schweighofer SRL, care ne-a raspuns, in exclusivitate:

* Ce cantitate de masa lemnoasa exploateaza in fiecare zi compania, din padurile romanesti?

– Holzindustrie Schweighofer nu taie busteni din paduri (acest lucru intra in atributiile companiilor atestate de exploatare a masei lemnoase), nu transporta busteni (acest lucru tine de competenta companiilor de transport), dar cumpara busteni livrati la poarta unitatilor sale de productie. Conform legislatiei in vigoare, orice livrare trebuie sa provina din exploatari legale si fiecare furnizor se angajeaza in acest sens in fata noastra, prin contract. in plus, provenienta legala trebuie dovedita cu documente relevante pentru fiecare livrare in parte.  Aceste obligatii sunt asumate de catre furnizori, acestia fiind singurii responsabili pentru provenienta materiei prime si pentru serviciile furnizate catre Holzindustrie Schweighofer. in 2015, Holzindustrie Schweighofer va cumpara si va prelucra un volum total de 2,8 milioane metri cubi (mc) de lemn rotund, din care aproximativ un milion mc provine din import.

* Din aceasta cantitate, cat se exporta ca lemn brut?

– Holzindustrie Schweighofer nu exporta  lemn brut; noi prelucram busteanul in Romania si exportam produse finite si semifinite.

* Cum comentati informatiile aparute in presa noastra, conform carora firma dvs. ar avea si activitati ilegale de exploatare a padurilor din Romania?

– in ultimele saptamani, compania si salariatii nostri se confrunta cu acuzatii grave.
Astfel, in acest moment exista un material video care circula in mediul online si care prezinta angajatii Holzindustrie Schweighofer filmati cu camera ascunsa. Dupa cum puteti vedea, acest material video a fost editat. Angajatii nostri ne-au asigurat ca ei au mentionat pretinsului vanzator ca noi achizitionam doar lemn legal. Am cerut de mai multe ori producatorilor acestui material video sa ne ofere inregistrarea originala. Avem incredere totala in echipa noastra. Cu toate acestea, pana la clarificarea definitiva a situatiei, am suspendat din functie angajatul care este responsabil pentru aceste conversatii. EIA a refuzat sa publice materialul neprelucrat. Procedand astfel, organizatia isi deterioreaza singura credibilitatea. Nu putem intelege acest lucru.
Holzindustrie Schweighofer sprijina lupta impotriva taierilor ilegale, impotriva distrugerii padurilor si este certificate  in concordanta cu standardele de calitate international recunoscute, precum PEFC si FSC. Holzindustrie Schweighofer prelucreaza doar lemn cu documente de provenienta legala.

Pentru a garanta aceasta, am creat proceduri si sisteme de control si monitorizare eficiente. in momentul livrarii la poarta fabricilor noastre, verificam toate documentele de provenienta. Livrarea este acceptata in incinta unitatilor noastre doar dupa ce s-a demonstrat fara nici un dubiu provenienta sa legala. in acest fel, ne asiguram ca in unitatile noastre de productie doar lemnul insotit de documente oficiale de provenienta este acceptat si prelucrat.

Refuzam in mod categoric achizitia lemnului provenit din parcuri nationale – chiar daca aceasta este permisa in unele zone, conform Codului Silvic. Orice furnizor care nu respecta regulamentele noastre sau care incalca prevederile legale, pierde contractul cu noi, iar livrarea acestuia nu este acceptata.
* Care sunt relatiile dvs. cu Romsilva, in sensul activitatii in zonele impadurite aflate sub administrarea Romsilva?

– Este o relatie comerciala, bazata pe reglementarile actuale si legile in vigoare.

* Ce asteptari aveti de la autoritatile romane, pe linia activitatii dvs?

– Holzindustrie Schweighofer este pregatita sa apere si protejeze drepturile noastre in calitate de participant in viata economica, precum si drepturile angajatilor romani, a familiilor lor si a partenerilor.

Suntem convinsi ca legislativul si autoritatile romane vor lua cele mai corecte decizii, atat in privinta protejarii mediului inconjurator, cat si al mediului de afaceri. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here